Fashion week äger just nu rum i Stockholm. Under några veckor i Januari och Augusti kan en se stylade personer med fotografer efter sig gå runt på gatorna i de största städerna runt om i världen. Vad är fashion week? Vilka får gå på den och kan man som privatperson få inbjudan till dessa?

Fashion week är en vecka tillägnad till modeindustrin. Händelsen varar ungefär i en vecka två gånger om året. Hur många dagar den pågår varierar från stad till stad men är oftast en hel vecka och sker både på vintern och sommaren. Modedesigners har då chans att visa upp sin senaste kollektion för media och eventuella köpare. Besökarna på modevisningar är inte vilka personer som helst utan modeller, influencers eller modetidningar som får chans att se vilka trender som är up and coming. Det gäller att ha kontakter inom modeindustrin utan dessa är det nästintill omöjligt att komma in på de eftertraktade visningarna.

Under Stockholm Fashion week 2019 gällde följande schema:

Fotograferna som springer runt längst gatorna vill fånga de extraordinära kläder som bärs upp av modeintresserade individerna, dessa hamnar senare i olika modetidningar som Vogue & Elle. Modeveckans syfte är i huvudsak visa upp nya trender inom modevärlden men veckan är en chans för personer att visa upp sig själv genom olika utstyrslar, för utomstående kan det likna en maskerad. Det finns en underliggande tävling om att hamna under rubrikerna som ‘’Bäst klädd under fashion week 19’’, detta gör att riktigt modeintresserade kan bära upp flera olika outfits en dag för att vinna publicitet. För personer som är nya i modevärlden är det en stor möjlighet att växa i publicitet samt finna nya kontakter om de hamnar i tidningar som har mycket cred.

Några utav de bäst klädda under STHL FW 19 enligt VOUGE:

 

 

 

 

 

Skribent: Emma Milerud

Bildkällor: fashionweek.se

Vouge bilder: Photographed by Acielle / STYLE DU MONDE

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.