Höst, tiden då träden förbereder sig inför vintern och löven ändrar färg till en vacker röd-orange nyans innan de trillar ned till backen. Dagarna blir successivt kortare eftersom solljuset sakta försvinner. Högtider såsom Halloween och Thanksgiving smyger långsamt fram i våra tankar. Fast, är det höst nu? När är egentligen hösten? 

Enligt SMHI (Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut) definieras begreppet ‘höst’, när dygnsmedeltemperaturen under fem dagar är lägre än 10° grader men högre än 0° grader. September klassas som en höstmånad i den gregorianska kalendern. September är den nionde månaden fastän ordet betyder sjunde. Anledningen bakom är för att kalendern förut startade med månaden mars år före Kristus. Beroende på var i Sverige du bor, brukar hösten starta vid olika datum. I Kiruna kommer hösten redan till orten den 16 augusti, till skillnad från i Malmö där den kommer 12 oktober. 

Klart.se visar att vädret de kommande två veckorna i Stockholm kommer att överstiga 10° grader. Under vecka 39, ligger temperaturen mellan 12-13° grader med solen som sticker fram genom molnen och vind. I helgen och veckan därefter, stiger temperaturen gradvis och innehåller lite sol men mestadels moln över himlen. Temperaturen börjar dock att bli kallare under nätterna där den sjunker ned till runt 10 grader. 

Även om det nuvarande vädret inte håller måttet för bestämningen höst, kan våran känsla motsäga definitionen. Från den varma sommaren med klarblå himmel till ett ruskigt väder med gråa moln. Perioden då förkylningen tar plats och flertal stannar hemma och är sjuka. Liksom aprilväder, finns det dessutom en term som heter septemberväder vilket är när den kalkylerade temperaturen antingen över-eller underskrider den misstänkta prognosen . Det är ovanligt, men värmerekord har slagits samt det omvända, när snö har kommit tidigare än planerat. (SMHI, 2019) 

Två högtider att se fram emot under de ytterligare höstmånaderna är Halloween som firas sista veckan i oktober och Thanksgiving som firas fjärde torsdagen i november. En rolig fakta om höst är att i Storbritannien används ordet ‘fall’ istället för ‘autumn’ som används i Amerika. ‘Fall’ hänvisar till ‘fall of the leaf’ som uppkom runt 1600-talet. ‘Autumn’ är ett låneord från franskans ‘automne’ och kom i bruk runt 1700-talet (Met Office, 2019)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.