Förra årets sommarlov erbjöds gratis SL-kort till barn och unga i Stockholms län, något som drevs igenom av Vänsterpartiet. I den nya budgeten, utformad av Moderaterna och Kristdemokraterna, fanns inte löftet om sommarlovskort med. Trots det hoppas MP-politikern Tomas Eriksson på gratis SL-kort till unga även i år, skriver tidningen Mitti Täby.

 

–Det var en populär reform och vi har höga förväntningar på regeringen att den får fortsätta, säger regionrådet Tomas Eriksson (MP) till Mitti Täby. Samtidigt säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd, att bidraget hela tiden var planerat att vara tillfälligt. Avsikten var att satsningen på sommarlovskort för Stockholms ungdomar skulle gälla i tre år, och budgeten för bidraget låg på 350 miljoner kronor per år. Förra året, då ett blått accesskort damp ner i brevlådan hos familjer med barn 12-18 år, kostade det länet 79 miljoner kronor. Alltså långt under summan som fanns att tillgå. Dessutom var gratis färd på tåg och bussar något som uppskattades av många unga.

 

Alva Barden, elev på TEG, var en av de som fick ett gratis kort förra sommaren. “Jag tyckte det var jättebra, det kostar så mycket att åka buss. Jag bor i Vaxholm och om jag ska ta mig någonstans i världen måste jag ha ett SL-kort.” Alva berättar att med ett gratis kort kunde hon lägga pengarna på roliga aktiviteter istället. Vidare säger Alva att hon tycker att det är tråkigt att det inte ser ut att bli något kort i år. “Det är synd att barn och unga som inte har råd att köpa busskort blir utanför när de inte kan hänga med sina kompisar på sommarlovet.”

 

Trots att reformen om gratis sommarlovskort inte var något som nämndes i varken budgeten eller i statsminister Stefan Löfvens regeringsförklaring finns det kanske hopp för stockholms ungdomar. Det hela beror på regeringen, då Region Stockholm själva inte vill stå för utgiften. Det krävs, enligt Tomas Eriksson (MP) ett statligt bidrag och därför omprioriteringar i regeringens budget. Huruvida det blir några sommarlovskort återstår alltså att se.

 

Skribent: Tove Naumann

Foto: Tove Naumann

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.