Tänk dig snö som sakta singlar ner från himmelen där du går runt bland de små stånden. Runt om dig går glada människor med nyköpta klappar till vänner och familj. Det kanske luktar brända mandlar och kanske spelas även låten “White Christmas” av Bing Crosby för den där extra julkänslan. Är det såhär du tänker dig att en julmarknad ska se ut? Eller är det kanske en helt annan bild som dyker upp i ditt huvud? Oavsett ifall du brukar besöka julmarknader eller inte är dessa marknader prima tillfällen att samla ihop julklappar till nära och kära. Tegazine har frågat tre olika elever som besökt tre olika julmarknader om deras upplevelser.

Kanske det är bilden av gamla stan som dyker upp. Den anses vara en av Sveriges anrikaste och mest prestigefyllda julmarknader då marknaden grundades runt 1837 och har pågått i olika omgångar tills idag. Marknaden pågår från den 24 november till den 23 december. Den mysiga julmarknaden har inte bara blivit hyllad som en av Sveriges bästa julmarknader utan den har även hamnat på tionde plats i The Telegraphs lista över Europas bästa julmarknader. Mikaela Stenström tycker att den är klassisk och mysig. Att gå på gamla stans julmarknad känns enligt henne som att färdas hundra år tillbaka i tiden något hon uppskattar då hon tycker mycket om historia. Hennes tips till dig som ska besöka gamla stans julmarknad är att prova de brända mandlarna och hennes julklappstips är att köpa en tomtenisse till dina mor eller farföräldrar. Det som gör en julmarknad perfekt är stämningen måste vara den rätta och den kan minska ifall det regnar och höjas om det snöar mjukt. Viktiga är även dekorationerna på marknaden, granris, trä och traditionella hantverk bidrar till julstämningen enligt Mikaela.

Sandra Doverland från TEG gav sig ut i julklappsletandet och besökte Norrtälje julmarknad. Hon beskrev marknaden som mysig och liten och det tog inte lång tid att gå igenom alla små butiker. Enligt Sandra har marknaden lite av allt och julstämningen är på topp. Det bästa med Norrtälje julmarknad är den mysiga atmosfären och alla juldekorationer som för med sig julkänsla. Hennes tips till besökare är att köpa fudge på marknaden. För att en julmarknad ska vara perfekt krävs dock mycket julbelysning, lukten av glögg och brända mandlar och sist men inte minst snö.

En annan julmarknad som kanske ligger närmare till hands för oss i Täby är galoppfältets julmarknad. Liv Wiklund från TEG besökte marknaden i år. Enligt henne hade marknaden mycket mysiga saker som brukar finnas på julmarknader; rostade mandlar, charkuterier och hemgjorda saker. Besökare kan dessutom få prova på att åka hästdragen släde på Galoppfältets julmarknad. Trots detta upplevde hon att något saknades. Det kan ha varit att marknaden var på en stor yta och inuti galopphuset som var starkt upplyst- något som inte bidrar till någon mysig julkänsla enligt Liv. Hon föredrar hellre den lite trängre miljön av gamla stans julmarknad. Tyvärr var vädret inte heller riktigt rätt dagen av julmarknaden och det var slaskigt och grått, något som Liv tyckte sänkte julstämningen rejält. Det bästa med marknaden var enligt henne all mat från olika matvagnar och hon tipsar besökare att köpa små söta pepparkakshus på marknaden. För Liv ska en bra marknad innehålla mycket julbelysning, människor, en doft av brända mandlar och sist men inte minst snö.

Dessa tre julmarknader är inte de enda marknader som du kan besöka i december. Andra mycket omtalade marknader är Skansens julmarknad och julmarknaden “Schysst jul” som sätter fokus på rättvist tillverkade produkter. Sammanfattningsvis verkar den perfekta julmarknaden vara en kombination av juldofter, pynt och en traditionell julkänsla. Den utmärkande och avgörande faktorn som ger den där extra känslan till en julmarknad är dessvärre inget som någon av oss kan styra över. Snön har varit en viktig faktor till en perfekt upplevelse för alla tre som blivit intervjuade. Vi hoppas att ni hittade lite inspiration till julklappar och marknader som är värda att besöka.

Skribent: Edith Malmberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.