Att vara ny på gymnasiet kan vara skrämmande och med en ny miljö, ny skola och nya människor uppstår nya oskrivna regler. Och med det även förvirringar. Men frukta icke! Den ultimata överlevnadsguiden är här, rakt nedanför denna inledning. Läs igenom och ta åt dig så kommer gymnasielivet blir några steg ljusare!

  • Matkön

Det här tipset är mestadels för andras skull, men även för att ni ska slippa arga blickar. Som de flesta förhoppningsvis redan vet går matkön från tallrikarna, mot kiosken och igenom den korridoren, sen upp i trappan mot 20-salarna. Om kön är riktigt lång så fortsätter man även genom 20 sals-korridoren. Inte mot vattnet och igenom hela matsalen! 

  • Håll upp dörren 

Att hålla upp dörren är det viktigaste du kan göra för teg-andan. Eftersom vi har passerkort (eller kanske inte…) till dörrarna in till skolan är det otroligt viktigt att man håller upp dörren för nästa person. Om du är osäker om någon är bakom dig, stanna till en stund, håll upp dörren och spana efter rörelser. INGEN vill ha dörren stängd framför ansiktet på en, eller 50 m bort för den delen!

  • Planera

För din egen skull, undvik att sitta dagen innan med en inlämning, det är bara stressigt och jobbigt. Så fort du får en uppgift, oavsett hur liten den är, skriv upp den på en lista du kan bocka av. Planera även in i kalendern när du ska jobba med den och få den klar. 

  • Spara inte alla kompletteringar till sen

Om du vill komplettera ditt D till ett C, eller kanske ett B till ett A, ta tag i det tidigare än veckan innan läsårets deadline. Om det är flera ämnen du vill höja dig i så kommer det att bli stressigt att försöka skriva och visa dina kunskaper på en högre nivå. Speciellt om du skjuter upp det. Prata med dina lärare och ta tag i det så fort som möjligt!

  • Häng i KH-sofforna

Om du letar efter en skön plats att hänga på rasterna är KH det rätta. Antagligen så vet alla om stället, men underskatta det inte. Sofforna kan vara de skönaste i världen, heltäckningsmattan ger en mysstämning och det dova ljuset gör det behagligt att ta det lugnt. Det här är Stället, med stort S. 

  • Sitt inte själv i grupprum

Det mest störande som finns är nog när man som arbetsgrupp eller flera kompisar letar efter ett ledigt grupprum att arbete i, så ser man ett ledigt. Tror man. Tills man kollar närmare och det sitter en enda person där inne. Väldigt onödigt gjort tycker vi alla. Det kallas GRUPPrum av en anledning…

  • Köp kexchoklad från Ghamar

När ögonlocken känns tunga och energin är nere i botten, använd din sista styrka till att gå raka vägen ner till Ghamars kiosk och köp dig en kexchoklad. 10 kronor och du kommer känna dig som en ny människa när det söta, läckra kexet träffar dina smaklökar. 2 timmar plugg till här kommer vi!

Skribent: Josefine Mattsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.