Alla vet vi att gymnasietiden är en stressig, men viktig, del av ens liv! Att alltid ha lite för mycket att göra är inte ovanligt. Vi brottas med tidsfördelning för läxor, prov, vänner och sociala aktiviteter – kanske även fritidsaktiviteter. Elever som dessutom har häst kan räkna med ännu mindre fritid. Hur får man då tidspusslet att gå ihop? För att ta reda på hur andra har gjort för att hinna med allt pratade jag med tre hästtjejer, som antingen har gått ut gymnasiet eller som just nu är mitt uppe i sin gymnasietid. 

Louisa är 17 år och går sitt sista år på gymnasiet. När jag pratade med henne berättade hon att hon, för att hinna med allt, haft sin bästa vän som medryttare två dagar i veckan. “Jag skulle aldrig vågat ha någon annan som jag inte kände så bra”, säger hon med ett leende. Louisa berättade också att hon behövt prioritera bort väldigt mycket för att få tiden att räcka till. “För att ha tid med häst och skola får jag ofta prioritera bort exempelvis kompisar och andra sociala aktiviteter, men det gör aldrig nått, mina kompisar är väldigt förstående. De få dagar jag inte är i stallet pluggar jag som en dåre för att ha så bra betyg som möjligt”. Louisa berättade att hon aldrig varit mycket för att tävla, så hon har oftast helgkvällarna lediga för att umgås med kompisar. “Jag har oftast träningar på vardagskvällarna, vilket gör att jag kommer hem väldigt sent och lite för ofta pluggar jag samtidigt som jag äter middag för att kunna gå och lägga mig i vettig tid. För mig är det viktigt att skriva upp noga i en kalender när allt ska vara klart – så att det inte blir akutstress”. Hon avslutade samtalet med att säga att hon aldrig skulle velat ha det på annat vis och att hon uppskattade varje sekund av slitet. 

Johanna är idag 20 år och för att hon skulle kunna leva sitt drömliv redan under gymnasietiden så valde hon att plugga på distans. “Att jobba i galoppstall har varit min dröm ända sedan jag var 10 år. Att jag skulle behöva gå gymnasium och vänta i tre år innan jag kunde börja var inte ett alternativ för mig” säger Johanna med glittrande ögon. Att jobba i ett galoppstall innebär väldigt tidiga mornar. Hästarna ska nämligen få sin frukost redan klockan 5 och ridturerna börjar redan vid 6-tiden. “Det sköna med att plugga på distans var att jag kunde plugga när jag ville och var jag ville. Det enda jobbiga var att jag behövde ta så mycket ansvar för att få allt gjort”. Johanna berättade att hon aldrig ångrat sitt val och att hon nog lärde sig mer under de tre åren än hon förväntat sig. “Mina föräldrar var lite tveksamma när jag föreslog att jag skulle plugga på distans, men efter ett tag gav de med sig. Att de litade så på mig och lät mig göra som jag ville gjorde nog att jag kämpade lite extra för att visa att jag kunde klara det”. Tack vare att Johanna var klar i stallet så tidigt på dagarna kunde hon åka hem och plugga mitt på dagen för att sedan, vissa dagar, åka tillbaka på kvällarna för att ha det så kallade “kvällsstallet” – att fodra och natta hästarna. “Jag tog studenten med bra betyg. Nuförtiden jobbar jag i England i ett av de största galoppstallarna och jag är så glad att jag stod på mig för att få gå min egen väg”. 

Tina är 18 år och även hon går sista året på gymnasiet. Till skillnad från Louisa har Tina haft både en egen häst och också tagit hand om andras hästar samtidigt. Hennes dröm är att utbilda hästar och eventuellt hjälpa “problemhästar”. De extra hästarna hon hjälp till med är hästar som ingen riktigt var intresserade av eller som var lite “svåra”. “Jag försöker oftast göra så mycket av mina läxor som möjligt under lektionerna eller på raster och håltimmar i skolan. Fastän det är trist så utnyttjar jag restiden och passar på att titta på skoljobb under bussresorna till och från skolan. Jag tar ibland med mig anteckningar eller matteboken till stallet. Då kan jag småplugga lite om jag väntar på att hästarna ska äta eller så. Tack vare att jag tränar för en privat tränare har jag inte träningar på vardagskvällar. Det gör att jag oftast kan komma hem till klockan åtta. Men det är inte ofta jag får sovmorgnar, eftersom jag har mina träningar på helgerna istället”. Tina berättade att hon ofta kan träffa kompisar på helgkvällar, så det har aldrig varit ett stort problem, även om de ibland tycker att hon har lite för lite tid över till dem. “Det bästa med att ha egen häst när man är så ung är att man verkligen lär sig att ta eget ansvar och planera sin tid, vilket jag tror är nyckeln till att kunna göra det man vill i framtiden och en viktig förmåga i yrkeslivet”. 

Jag bad tjejerna om deras bästa tips till att klara av skola, häst och kompisar. Här är de viktigaste: 

  • Planera tiden väl. Utnyttja tidsluckor, som håltimmar och resor.
  • Skriv upp läxor, prov, träningar och tävlingar i en kalender så det är tydligt när allt ska ske eller vara klart.
  • Om tidsschemat inte går ihop – tag hjälp av någon du litar på.

Skribent: Linn Winge

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.