HÖSTENS FILMBUCKETLIST

Vi har pessimister och vi har optimister här i livet. Hösten älskas av vissa och avskys av andra. Mörkret och kylan som kommer kan vara ses som en tid med förkylningar och trötta ögon. Eller så ses det som en kommen tid för lite extra mys och film. Höstlovet är en perfekt tid för just detta; skolan tar en paus, höstlöven dinglar på trädgrenarna, halloween närmar sig och en hel vecka för bara film är framför dig. Nu återstår bara frågan, vilka filmer ska vi se?
Här nedan listar vi den ultimata bucketlisten för de nio dagarna av lov som närmar sig med stormsteg.

 

Lördag 27 oktober: BARRY LYNDON (1975)

Veckan startar med Stanley Kubricks mästerverk. Som skribent, producent och regissör platsar Barry Lyndon som en av filmhistoriens största filmer. Den här filmen ger lite höstiga vibbar tack vare det historiska och de kyliga brittiska hederna.

Filmen tar plats i 1700-talets England. Den irländske Redmond Barry behöver fly sitt hem efter dramatik kring hans kärlekshistoria med sin kusin. I sin flykt dras han med i krig, blir spion och allt för att senare gifta sig med en rik änka. Livet verkar gå uppåt för Redmond, men även om änkan älskar sin nya man, gör inte styvsonen det alls och en spänd stämning leder till något mycket mer  allvarligt än ett krig.

Söndag 28 oktober: ARRIVAL (2016)

Med utomjordingar, lite dimma och en vacker film når den här filmen vår höstiga filmbucketlist. I en tid som kan vara nutid kommer 12 mystiska rymdskepp till jorden. Skeppen placerar sig på olika platser över vår planet och nationerna tvingas arbeta tillsammans för att förstå syftet med händelsen. Louise Banks (Amy Adams) är språkforskare och tas in för att försöka tyda och kommunicera med utomjordingarna. Arbetet att försöka förstå ifall de kommer i fred eller med fientlig inställning sätts under tidspress när flera andra nationer börjar få kriser.

 

Måndag 30 oktober: BLADE RUNNER (1982)

Måndagar är tunga, men lika tungt blir det inte med Blade Runner. Och vem skulle inte klassa den som både en klassiker men även en spännande sci-fi. Inte nog med att den här filmen är bra, vi har en uppföljare, Blade Runner 2049 med både Ryan Gosling och Harrison Ford.

Los Angeles, 2019. Så kallade replikanter, robotar som liknar människor, har utvecklats och är så gott som omöjliga att skilja från vanliga människor. Replikanterna används som slavar till människorna och när ett blodigt uppror sker förbjuds replikanterna från jorden. En speciell sorts poliser, så kallade Blade Runners, får i uppgift att hitta och mörda (eller mer moraliskt rätt, pensionera) de replikanter som befinner sig olagligt på jorden. Deckard (Harrison Ford) är en före detta Blade Runner och får i uppgift att hitta ett gäng våldsamma replikanter, men dessa replikanter gör allt för att få leva och under sökandet ställs Deckard inför ett flertal svåra beslut och livsfarliga uppgifter.

 

Tisdag 31 oktober: SLEEPY HOLLOW (1999)

Självaste Halloween måste firas med en mysig och lite rolig rysare. Johnny Depps roliga men ändå mystiska karaktärer kan inte uteslutas från en ultimat höstlista. I Sleepy Hollow arbetar Johnny Depp under regi från Tim Burton, en duo som under många projekt jobbat tillsammans, och vi kan inte känna annat än magi.  

I en stad mot slutet av 1700-talet blir invånare efter invånare mördade genom att få sina huvuden avhuggna. Folket tror på att det är den hemsökta huvudlösa ryttaren, ett spöke, som är den skyldige till morden men konstapeln Ichabod Crane (Johnny Depp) kommer från New York och planerar att lösa mysteriet vetenskapligt. Tills han står öga mot öga med den huvudlösa ryttaren.

Onsdag 1 november: CRIMSON PEAK (2015)

Romantisk, goth, spöken och hemsökta slott. Vad kan inte bli mer halloween-igt? Crimson Peak är en skräckfilm för de som inte riktigt är vana att få sina hjärtan skrämda, men ändå söker lite adrenalinkickar under lovet.

Edith Cushing (Mia Wasikowska) jobbar hårt för att som kvinnlig författare i ett 1887 New York ska kunna förverkliga sina drömmar. När den stilige engelske Sir Thomas Sharpe (Tom Hiddleston) kliver in på redaktionen förälskar hon sig direkt. För att fly sin egen verklighet och efter några tragiska händelser följer hon med Thomas till england för att flytta in i hans hus Allerdale Hall. Ett hus som inte endast Thomas och Edith verkar bo i.

 

Torsdag 2 november: WHEN HARRY MET SALLY (1989)

En äkta klassiker för alla mysare där ute har nått vår bucketlist.

Harry Burns (Billy Crystal) och Sally Albright (Meg Ryan) träffas första gången när Sally skjutsar Harry från universitet hela vägen till New York utan att ha träffat varandra innan. Men när de med tiden stöter på varandra ett flertal gånger av en slump börjar vänskap växa. De tycker att det är skönt och trevligt att ha en nära vän av det motsatta könet, tills frågan kommer upp; Kan en man och en kvinna vara vänner utan att sex kommer i vägen?

Fredag 3 november: HALLOWEEN (1978)

Det här må kanske inte vara en skräckfilm för de lätthjärtade, så ta fram en kudde och placera popcornskålen säkert om du ändå tänker gå emot mitt råd.

Under Halloween-natten 1963 tar den 6-åriga Michael Myers på sig en mask, tar en kniv och begår ett blodigt mord på sin 17-åriga syster. Efter det hamnar han på sjukhus och planeras sitta där resten av sitt liv. När han 15 år senare ska förflyttas till en annan anstalt rymmer Michael och återvänder tillbaka hem till Haddonfield. Gamla sår rivs upp och han börjar på nytt att mörda.

 

Lördag 4 november: REMEMBER THE TITANS (2000)

Lovet börjar dra sig mot sitt slut. En film med både ett viktigt budskap, höstig årstid och bra skådespelare, varför inte titta på en film som innehåller allt du behöver. Plus unga Ryan Gosling för de som undrar.

Filmen utspelar sig 1971 i ett rasdiskriminerat USA, något som var ganska vanligt under denna tid. Under denna tid skulle vita och svarta gå i enskilda skolor. Men filmen berättar om en sann historia där två skolor, en för vita och en för svarta, slog sitt fotbollslag tillsammans, något som till en början inte alls fungerar. Bråk och motstånd uppstår, men när alla lär sig att acceptera varandra går det bättre för laget. Laget “Titans” vann många segrar och blev till och med delstatsmästare.

 

Söndag 5 november: HARRY POTTER (2001-2011)

Skulle inte det bästa sättet att avsluta höstlovet vara med en Harry-Potterfilm? Sista kvällen kan vigas åt Buckbeak, att rädda Sirius Black från Azkaban, hitta sista horrokruxen eller helt enkelt att möta Voldemort öga mot öga. Kort och gott finns det inget att säga nej till.
(Egentligen borde hela lovet vigas åt Harry Potter världen?)

justin bieber GIF

Skribent: Mikaela Stenström

Bild:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *