Snart är det dags för Valet 2018. Den 9 september har du som är 18 år eller äldre chans till att göra skillnad i samhället med din röst. Antalet förstagångsväljare, de som fyllt 18 år sedan föregående val, utgör cirka 383 tusen personer, vilket motsvarar 5,3 procent av de som får rösta i riksdagsvalet 2018. Att veta vad man ska rösta på är inte alltid självklart, speciellt om man ska rösta för första gången. Här är en liten sammanfattning av de olika partierna som sitter i riksdagen just nu, samt hur några förstagångsväljare tänker inför valet. Ta chansen med din röst att påverka Sverige i höst!

 

Socialdemokraterna – Partiledare Stefan Löfven

Socialdemokraterna tycker att tryggheten är viktig, exempelvis att välfärden ska fungera när man behöver den. Ett annat trygghetsperspektiv är att bekämpa brottslighet, både med att vara hårdare med brotten och bygga ett samhälle som inte attraherar ungdomar in i brottslighet. En annan viktig fråga som Socialdemokraterna har i höst är integrationen, människor som kommer till Sverige måste snabbare komma in i Sveriges samhälle genom att exempelvis lära sig svenska och komma in på arbetsmarknaden.

 

Vänsterpartiet – Partiledare Jonas Sjöstedt

För vänsterpartiet är jämlikhet och jämställdhet viktigt. Bra välfärd för Vänsterpartiet är till för skolbarn och äldre. Det är viktigt att alla har det lika bra i Sverige och inte bara de rikaste, därför vill de att folket ska bestämma och inte banker och stora företag. De vill även höja skatterna för de allra rikaste i Sverige och införskaffa kollektivavtal till alla jobb. De lägger även stor vikt på klimatfrågor och att minska utsläppen, genom till exempel satsa på bättre kollektivtrafik.

 

Liberalerna – Partiledare Jan Björklund

Liberalerna är det mest liberala partiet i Sverige, vilket kanske hörs på namnet. De tror på individuell frihet och de försvarar den liberala samhällsmodellen. Skola och integration är de två viktigaste frågorna för Liberalerna i höst. De vill se bättre resultat i skolan, och de lägger stor vikt på att de som kommer till Sverige kommer in i samhället, t ex att ge alla en chans att lära sig svenska och ge alla möjlighet till jobb.

 

Kristdemokraterna – Partiledare Ebba Busch Thor

Kristdemokraterna tror på frihet och ett socialt ansvar för våra medmänniskor, därför prioriterar de välfärden och vill lägga mer vikt på hälso- och sjukvård, äldreomsorg och polis. Familjen står i centrum, och de vill försvara föräldrarnas rätt att själva fatta beslut om sin tillvaro, genom att höja familjens frihet när det kommer till exempelvis föräldraledighet.

 

Centerpartiet – Partiledare Annie Lööf

Centerpartiet vill att människan ska kunna leva upp till sina drömmar och växa i den miljö man befinner sig i. De vill satsa på grön, social och jordnära liberalism, vilket de kallar för närodlad politik. Centerpartiet vill få bättre villkor för jobbskaparna och vill sänka tröskeln på arbetsmarknaden så att fler kan starta företag så att fler därmed jobb. De lägger även stor vikt på miljön och hållbarhet.

 

Sverigedemokraterna – Partiledare Jimmie Åkesson

Sverigedemokraterna vill hålla ihop det svenska samhället. Det tror på en integrationspolitik, vilket betyder att de som kommer till Sverige måste anpassa sig till de svenska lagarna och de svenska samhället. De är också det parti som vill lägga mest pengar på att återupprätta sjukvården och att bekämpa vårdköerna.

 

Moderaterna – Partiledare Ulf Kristersson

Moderaterna vill att Sverige ska präglas av företagsamhet, jämlikhet, social rörlighet och frihet. De vill att alla barn ska kunna få en bra framtid och satsar därför mycket på kunskapen i skolan. De vill identifiera och åtgärda Sveriges samhällsproblem såsom segregation, gängkriminalitet och barn som far illa. Moderaterna tycker även att det ska löna sig att jobba, snarare än att vara beroende av statliga bidrag, och att korta ned vårdköerna är viktigt.

 

Miljöpartiet – Språkrör Gustav Fridolin & Isabella Lövin

Miljöpartiets högsta prioritet är klimathotet, och de vill slåss för miljön och skapa en hållbar värld. De vill bygga ett bättre, mer miljövänligt och barnvänligt samhälle. De vill bekämpa klyftorna som riskerar att dra Sverige isär och öka takten för att Sverige ska bli ett fossilfritt välfärdsland. Miljöpartiet jobbar för att sänka utsläppen, skydda djur och natur, öka jämställdheten och minska de sociala orättvisorna.

(information från partiernas hemsidor)

Hur gick det för partierna som kom in i riksdagen förra valet?

Socialdemokraterna: 31 procent

Moderaterna: 23 procent

Sverigedemokraterna: 13 procent

Miljöpartiet: 7 procent

Centerpartiet: 6 procent

Vänsterpartiet: 6 procent

Liberalerna: 5 procent

Kristdemokraterna: 5 procent

Vi frågade även förstagångsväljarna David, Elsa och Henny för att höra hur de tänker inför valet i höst!

David Johansson                 
Henny Reuterskiöld
Elsa Almquist

 

 

 

 

 

 

 


Vad tror du är viktigt att tänka på som förstagångsväljare?

David: Att vara påläst om alla partier så att man vet vad man ger sig in på, inte bara rösta på det kompisar eller familj ska rösta på.

Henny: Att sätta sig in i alla partier och vara öppen för alla perspektiv.

Elsa: Att man har en egen vilja och att man själv kan inse vad

som stämmer överens med sina egna åsikter.

 

Vilken fråga tycker du är viktigast inför valet 2018?

David: Skatter och miljöfrågor.

Henny: Migration, ekonomi, skola och utbildning.

Elsa: Utbildning och migration.

 

Kommer du rösta på samma parti som dina föräldrar?

David: Jag tror jag kommer rösta åt samma håll, men jag läser på väldigt mycket själv så jag röstar på det jag själv vill.

Henny: Jag tror att jag påverkas av min familj att vi kommer rösta åt samma håll, men jag vet att jag inte röstar på något bara för att mina föräldrar ska rösta på det.

Elsa: Jag tror att jag påverkas, men jag själv är så pass insatt att jag nog undgår från mina föräldrars åsikter och lyssnar på mina egna.

 

I höst röstar man till både riksdagen, kommun och landsting. Vad tycker du är viktigast?

David: Jag kommer rösta på alla, men jag tror att jag påverkas mest av kommunen. Riksdagen är också viktig.

Henny: Kommun och riksdag.

Elsa: Landsting och riksdag.

 

Är du fortfarande osäker på vad du ska rösta på i höst?

Valkompassen är framtagen av nyhetsbyrån TT, där du snabbt och enkelt svarar på 25 politiska sakfrågor. Frågorna som är ställda är aktuella i den politiska debatten och är tänkta att skilja partierna från varandra. Du får sedan ett resultat där du kan se hur väl dina svar stämmer överens med de olika partierna. Valkompassen går att göra på de flesta nyhetssidor.

 

Skribent: Jenny Alfthan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.