Klarar vi av mer köphets?

En ny högtid, som uppmärksammas världen över men har sina rötter i USA är black friday. Den äger rum nu på fredag den 23 november. Jag tror inte det har gått någon förbi vad dagen innebär- det är butiker över hela världen som rear ut sina varor till extremt låga priser. Detta leder ofta till fullkomligt kaos när folk näst intill slåss om att vara först att lägga händerna på tv-apparater, mobiler, kläder och vad som helst bara de har kraftigt nedsatta prislappar. Den här köphetsen, som ändå präglar vårt samhälle året då vi lever och konsumerar som om vi hade 2,8 jordklot till godo spårar ur kontroll kommande fredag till ära.

Sättet vi i västvärlden lever på idag är inte hållbart för jordens resurser. Det är verkligen ingen nyhet och är något som vi alla undermedvetet vet om, något som gnor i bakhuvudet men som majoriteten inte orkar göra något åt. Produktionen av prylar som hemelektronik och mobiltelefoner eller klädindustrin är extrema miljöbovar. Detta förvärras även av faktumet att vi konsumerar sådana enorma mängder av allt, slänger bort det som fortfarande går att använda i ständig längtan av att alltid ha det nyaste, av just allt.

Motreaktionerna mot denna högtid har dock börjat växa fram. Exempelvis har naturskyddsföreningen startat en kampanj som de kallar “black friday- jag köper det inte”. Facebookevenemanget för kampanjen har i skrivande stund 36 000 intresserade, vilket talar för att det är många som motsätter sig köphetsen för klimatets skull. Utöver den finns även den internationella “buy nothing day” som äger rum söndagen efter black friday. Kan tänkas vara lite ironiskt med tanke på att den ger utrymme för deltagande i köphetsen som pågår hela veckan, med cyber monday, black week och slutligen black friday för att sedan ta en köpfri söndag efter en vecka av konsumtion.

 

Skribent: Nike Drakenberg

Foto: pixabay.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *