Klättring – en fritidsaktivitet för alla

Klättring är en sport som med tiden vuxit sig allt mer populär och gjort sig synlig för allmänheten, och det med all rätt. På endast tre år har medlemsantalet på klättercenter runtom i Sverige fördubblats. Det har till och med vuxit så pass mycket i popularitet att det ska bli en av grenarna i sommar- OS 2020 i Tokyo. Kärleken för sporten har spridit sig världen över och är en sport för alla – oavsett ålder, kön eller tidigare erfarenheter. 

I klättercentret är alla lika inför de massiva väggarna som reser sig upp till femton meter i luften och det är respekt som gäller när man gör sitt första “move” på väggen. Topprepsklättring är en av de vanligaste formerna att komma i kontakt med. Det innebär att en person står på marken och säkrar den som är på väg att klättra. För att få göra detta krävs det att man blivit godkänd i en teoretisk och praktisk kurs. Detta innebär att man kan klättra utan instruktör om intresset för sporten blir så pass stort att man vill kunna klättra med en kompis eller familjemedlem.

Ludvig Bokström i klass S17a brukade klättra flera gånger i veckan tillsammans med sin morbror. Han fick utbildningen och klättercertifikatet i födelsedagspresent, och det var så intresset för klättring började. Ludvig menar att det är en väldigt bra och ytterst rolig träningsform. Det som är så pass beroendeframkallande med klättring är lyckoruset när man lyckas ta sig upp på en svår vägg med mycket lutning, eller när man kan börja klättra på riktiga berg och säkra sig själv. Adrenalinet man får varje gång man lyckas ta sig upp hela vägen är en stor anledning till det fortsatta intresset för sporten, enligt Ludvig. Vad som enligt många andra är så pass fascinerande med klättring är att det är en perfekt kombination av lek och allvar samt mental och fysisk ansträngning. Ett steg eller en rörelse som förr kändes omöjlig är plötsligt genomförbart veckan efter, vilket gör sporten beroendeframkallande. 

Vad har Ludvig för tips till de som vill börja klättra?

“Jag tror att en anledning till att många inte vågar börja klättra är på grund av att de antingen är höjdrädda eller inte känner särskilt många som gör det, men ett tips för de som vill börja klättra är att ta klättercertifikat och gärna med någon man känner så att man kan åka och klättra tillsammans utan att vara bunden till en förening. Det kan vara kul det med i och för sig. Sedan för själva klättringen handlar det mycket om att ta all kraft med benen och inte ta i så mycket med armarna då det leder till att du kommer bli trött snabbt.” 

Enligt personliga erfarenheter innebär klättring att få jobba som ett team och inse hur stor ens kämpaglöd är. Sporten tänjer på ens fysiska och psykiska gränser som ingen annan sport kan och 3 timmar går aldrig så fort som i ett klättercenter. Dessutom tar spänningen med klättring aldrig slut. Det finns alltid nya utmaningar att ta sig an- om det så är att öka svårighetsgraden och prova på ledklättring, testa en svårare vägg, prova på bouldering, klättra utomhus på bergväggar eller prova på isklättring. Det finns mängder av alternativ och variation – och det fina med det hela är att vem som helst kan bli bra på klättring! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *