Livet bakom disken på donken

Många av oss ungdomar jobbar extra vid sidan av studierna, en av de vanligaste arbetsplatserna är snabbmatsrestauranger och störst på marknaden är McDonald’s. Men hur är det egentligen att jobba inom snabbmatsbranschen? Överensstämmer fördomarna om hur snuskigt jobbet är? Eller är Donken egentligen en schysst arbetsplats och ett drömställe för första jobbet?

Serviceyrket är mentalt påfrestande och speciellt på en så stor snabbmatskedja där förväntningarna på snabb service är höga. Vissa människor har ingen respekt för servicepersonal och ser ner på yrket vilket skapar myter och fördomar kring hur arbetet egentligen är. I denna artikel har jag medvetet valt att endast nämna de “konstiga kunderna” och “hemska upplevelserna” för nöjets skull, men sanningen är att arbetet på McDonald’s har fler fördelar än nackdelar. Man får möjligheten att möta nya spännande människor dagligen bland både kollegor och kunder vilket ger nyttiga erfarenheter och lärdomar om likaså andra människor som sig själv. Jag har utvecklats både professionellt och personligt av arbetet på restaurangen. Arbetet har utmanat mig socialt och fått mig att våga ta för mig mer, vilket är något jag kommer ha nytta av hela livet. Donken har gett mig möjligheten att arbeta med riktigt roliga kollegor som även några kommit att bli mina vänner för livet. Någon som bara var min kollega till en början är nu min pojkvän, så jag kan stolt säga att McDonald’s betyder mycket för mig, liksom det gör för många andra. Jag uppmanar därför alla arbetslösa studenter att söka till Donken eller andra andra snabbmatskedjor! För oavsett vilka fördomar eller tankar du har så går det inte att förneka att det är en otroligt bra ingång på arbetsmarknaden och en riktigt bra merit att ha på CV:t.

Madeleine Nordsjö – 2,5 år på McDonald’s Täby Centrum  

  • Chicken burger tanten: Det finns en gammal dam som vid varje arbetspass besöker restaurangen minst eller ibland två gånger dagligen. Hon bär alltid samma militärjacka, gröna keps, vävda skinnväska, lilla portmonnä och beställer samma meny varje dag vilken jag kan utantill vid det här laget. Hon beställer två chicken burgers, en mellan vatten (UTAN IS!!!) och en liten svart kaffe. Något som får denna dam att sticka ut ordentligt är att hennes besök brukar vara i mellan 1,5 – 2,5 h! Temperamentet är även något som får en att reagera, är man inte direkt vid kassan när hon står där (exempelvis för att det är mycket att göra och vi är underbemannade) får man ett “om du inte tycker om mig så säg det till mig istället för att ignorera mig!”, en riktigt trevlig prick hon är!

 

  • BigMac mannen: Det finns ett gammalt ordspråk som lyder “du är vad du äter” vilket tyvärr stämmer in på denna man. När jag började på McDonald’s för två år sen kom han in varje dag men nu besöker han “bara” restaurangen några gånger i veckan. Vid varje besök kommer han inrullandes på sin rullator och beställer återigen, samma meny, Big Mac & Co. med stor vaniljmilkshake och extra Big Mac sås vid sidan av. Ett kaloriintag som tar emot att ta betalt för.

 

  • “Wannabe orten” kidsen: Var ska man ens börja? Det finns ett gäng av både barn och ungdomar som VARJE KVÄLL använder restaurangen som ett uppsamlingsställe för hela gänget. Ibland ser man en två meter lång tonårskille som kommer in och hälsar med en hård klapp på ryggen på en 1,5 m lång liten kille. Ett litet barn? Dem är näst intill komiska faktiskt med åldersskillnaden och klädseln likaså. Tjejerna är max 17 år och kommer in party-sminkade (till vardags) från topp till tå. Outfiten varierar mellan adidas mjukisset eller vita jeans, knähöga svarta stövlar, svarta jackor med pälskrage och ALLTID lösögonfransar! Killarna har alltid keps, militär- eller mjukis byxor och svart Peak Performance jacka på sig. De är ofta uppkäftiga mot personalen och frågar alltid om gratis vatten så att de tillslut går alla på nerverna. Alla pratar även med förfalskad “utländsk” dialekt och uttrycken “ey mannen”, “din mamma” och “du är skyldig mig fem spänn mannen” är ofta förekommande.

Donken story “Du och dina medarbetare är jävla åsnor” (väntade 4 min):

Det är inte en myt att man får ta mycket skit från kunder inom serviceyrken, och Donken är inte ett undantag. En dag i början av min “Donken karriär” kom en medelålders man in och beställde mat av mig i kassa till hela sin familj. McDonald’s har numera ett kiosk- system som bla. snabbmatsrestaurangen “MAX” har vilket gör att varje order tillverkas i nummerordning oavsett hur stor ordern är, vilket irriterade denna man…MYCKET! Han hade väntat i hela fyra minuter på sin mat, kommer fram till disken och skriker till mig personligen “Vart är min mat någonstans? Jag har väntat i en jävla kvart nu din jävla åsna!”. Ja, tro det eller ej men så kan det faktiskt låta ibland!

 

Skribent: Madeleine Nordsjö

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *