Midsommar + Alkohol = Dum idé

Midsommar, den årliga traditionen ingen ifrågasätter. I år infaller den fredagen den 21 juni dagen efter sommarsolståndet. Historiskt sett firar vi midsommar till minnet av Johannes Döparens födelsedag, något många idag inte har någon aning om. Under dagen äter, dricker och dansar vi traditionsenligt. Traditionen verkar vara det största argumentet för bibehållandet av denna aktivitet. Behöver vi verkligen ett ytterligare tillfälle för svenskarna att supa sig redlösa?

Midsommar är för många den bästa dagen på året, för andra är det den värsta i deras liv. Just denna dag 2011 blev en då 16 årig flicka våldtagen av en 13 år äldre man ute i Stockholms skärgård. Samma kväll gick en 20 årig man till attack med ett basebollträ mot fyra personer, två av dessa blev svårt skadade och behövdes köra till sjukhuset. Skånepolisen konstaterades att under denna högtidskväll anmäldes över 40 fall av misshandel och poliser runt om i landet rapporterar att de haft fullt upp under midsommarkvällen. “Folk blir dumma i huvudet, konstaterade länsvakthavande i Dalarna, kommissarie Göran Lekander.” skriver SVT i sin artikel “Våld och fyllerier på midsommar” (25/6-2011). Det står klart att midsommar drar ut det sämsta ur människor. Den näst intill religiösa alkoholkonsumtionen som i regel sker på midsommarafton gör att allt runt omkring en blir farligt. Vägarna blir farliga, mörkret blir farligt och dina närmaste vänner och familj blir farliga.

Som barn lägger du all din tillit på de vuxna. Att de som är äldre ska kunna ta rätt beslut i rätt situation. Alkoholen slår helt ut omdömet. Som barn kan midsommar bli en skräckladdad dag där även deras föräldrar, de personer som de tar efter och ser upp till förvandlas till monster. Jag kommer själv ihåg den midsommaren jag märkte vad alkoholen kunde göra med vuxna människor. Plötsligt började alla tala i ett högre och hotfullare tonläge. Personer som man inte kände skulle ta tag i en eller klappa på en lite för hårt. Vuxna började trilla och snubbla och deras blickar blev suddiga. För mig var det som att dem levde i en annan värld som jag inte förstod mig på och när jag försökte uttrycka min oro blev jag bara skrattad åt. Att se dem runt omkring förändras blir som barn mycket traumatiserande. Likt prinsen som blir en groda eller vargen utan förklädnaden till mormor förändrar alkoholen även de bästa människorna till odjur.

Den 21 juni 2019 uppmanar jag till en ifrågasättning av midsommar. Tänk igenom om alkoholen verkligen är nödvändig och vad den kan göra med dig själv och andra runtomkring. För att du och alla ska ha en så bra dag som möjligt, tänk innan du dricker!

Skribent: Alva Barden

Bild: Alva Barden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *