Nya kurser 2019

Astronomi, musik och textkommunikation är alla nya individuella val-kurser för Täby Enskildas treor. Vad gör man egentligen under dessa kurser och vad tycker eleverna? Kanske ger denna artikel dig en lite djupare insikt i de nya valmöjligheterna inför trean… 

Sikta mot stjärnorna genom att läsa astronomi… som är en del av kursen naturvetenskaplig specialisering. Naturvetenskaplig specialisering kan antingen bygga på kurserna biologi 2, kemi 2 eller fysik 2 beroende på inom vilket fördjupningsområde kursen är. Just därför är det också bara de elever som läst fysik 2 som kan välja att läsa astronomi i trean.

Två av eleverna som läser astronomi är Oscar Andersson och Ivar Connheim. Båda läser sista året på naturvetenskapliga programmet och går i N17c. Ivar valde astronomi för han tycker det är intressant med rymden, dessutom är han medlem i TESA och ville ha ett individuellt val med natur. Oscar valde astronomi för att han tyckte det skulle vara ett bra sätt att koppla intresse till fysik. Båda tycker det har varit roligt och intressant. 

– Jag tycker det har varit ett bra sätt att vidareutveckla sina förmågor inom fysiken som man fått i ettan och tvåan, berättar Oscar. 

– Hittills har vi lärt oss mycket om Keplers lagar och om vårt solsystem, säger Ivar. Egentligen skiljer sig kursen inte jättemycket från fysikkurserna som de läst tidigare. Största skillnaden är att den har mer fokus på rymden, såklart. Den mest omfattande uppgiften de har gjort hittills är en presentation om vårt solsystem. 

– Tycker man borde välja astronomi om man tycker om rymden och fysik eller hyser en viss nyfikenhet för diverse beräkningar, förklarar Oscar. 

“Musik är livet”, känner du så borde du passa på att läsa den nya musikkursen i trean. Musik är inte bara ett sätt att uttrycka sig på, fenomenet finns i alla kulturer och berör oss både kroppsligt och själsligt. Här nedanför finns lite fördjupad information från en elev samt kursens lärare Erik Widman. 

Det de gjort mycket hittills på kursen är att öva in olika låtar och sedan framföra dem på olika sätt. Exempelvis har de i grupper fått välja en låt  och sedan övat in den på gitarr och sist, men inte minst, framföra den för klassen. En förväntning man kan ha på kursen är att man kommer få testa många olika instrument och lektionerna är mestadels praktiska. Gruppspel är en viktig inriktning under kursens gång. Under de senaste lektionerna har de fått skapa ett band och kört ensemble. 

– Du som elev borde välja kursen eftersom den är rätt annorlunda om man jämför med de lite vanligare ämnena i skolan. Jag tycker att det är lite mer avslappnat och det är en rolig kurs, berättar en av eleverna som nu läser kursen. För att läsa kursen behöver du inte kunna sjunga eller spela ett instrument men det kan vara en “edge” att ha lite taktkänsla och ett intresse av att lära sig spela instrument. Oroa er inte, vi kanske kommer få se dessa duktiga elever uppträda på julavslutningen… 

Vill du prova på hur det är att vara journalist och skriva för en tidning? Då borde du läsa kursen textkommunikation där du får skriva artiklar till skolans helt egna tidning Tegazine. På kursen får man även prova på att marknadsföra olika event och designa löpsedlar med senaste nytt. 

En av eleverna som läser kursen går Digitala samhället i årskurs 3 och valde kursen eftersom hon ville vara med och skriva i skoltidningen och kanske få en känsla av hur det är att vara journalist. 

– Jag gillar verkligen att skriva och tycker att journalistik skulle vara ett intressant framtida yrke. Helt perfekt att man kan få passa på att testa i skolan och samtidigt få guidning för att utvecklas under kursens gång, säger hon glatt. 

Under kursen skrivs det väldigt mycket, vilket gör att kursen är perfekt om man tycker att just skriva är kul eller om man möjligen vill utveckla sin förmåga att skriva. 

– Om man inte är ett så stort “fan” av att skriva texter så kanske man ska välja någon annan kurs… 

Hon berättar också att eftersom hon läste kursen Journalistik, reklam och information (JRI 1) i tvåan så var detta ett ypperligt tillfälle att bygga vidare på kunskaperna hon skaffade sig då.

Det finns så många roliga och intressanta kurser att läsa i trean, inte minst sagt dessa tre helt nya kurser. Hoppas denna artikel har hjälpt till att göra valet lite lättare…

Skribent: Linn Winge

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *