Dagarna blir kortare och mörkret allt mer påtagligt. November, å du kluvna månad. Ena dagen gläds vi åt att stanna inomhus, dricker varm choklad och drömmer om jullov. Andra hamnar skolarbetet på hög och det känns omöjligt att ta sig upp ur sängen. Många svenskar drabbas av trötthet när ljuset sinar. Varför blir vi deppiga av mörkret, och vad kan du göra för att hålla dig pigg och glad genom vintermånaderna?

 

Mängden ljus vi exponeras för påverkar både humör, aptit och hormoner. Detta förklarar Jerker Hetta, professor i socialpsykiatri, i en artikel i SVT. Ungefär tre procent av svenskarna drabbas av årsbunden depression, men ska du räknas till en av dem konstaterar Jerkel Hetta att du ska uppleva att din vardag påverkas rejält. Är du bara lite sömnigare än vanligt kan anledningen vara en högre produktion av det ljusstyrda hormonet melatonin. När vi är i mörker utsöndras hormonet och gör dig trött, det är därför vi släcker lamporna när vi ska sova. På frågan om ljus gör oss gladare svarar Hetta “De allra flesta upplever att längre dagar, med mera ljus, är förknippat med att må bättre. Ljuset har en viss aktiverande effekt på oss”. Det är kanske inte konstigt att vintermånaderna kan upplevas tunga att ta sig igenom.

 

Även om människan inte är skapt för att hantera Sveriges ljusfattiga tider så anpassar vi oss. Det finns också saker du själv kan göra för att må lite bättre. Jerker Hetta tipsar om att se till att få ordentligt med ljus på morgonen när du ska gå upp, då avbryts produktionen av melatonin. Försök komma ut på dagarna och sova tillräckligt på nätterna. Men om du  upplever att mörkret gör dig nedstämt och vardagen inte fungerar ska du inte tveka att söka vård, det finns hjälp att få.

 

Letar du efter ideer till höstaktiviteter? Läs vår artikel Omfamna Hösten där du finner 15 tips på saker du kan göra för att liva upp tillvaron!

 

Skribent: Tove Naumann

Foto: Tove Naumann

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.