Bilar som tar sig fram över gatorna utan förare styrda av laser låter som något hämtat ur en futuristisk film. Men förra fredagen blev framtiden sanning i Täby.

Kollektivtrafikoperatören Nobina ligger bakom bussarna, som tidigare testkörts i Kista. De håller en maxhastighet på 15 km/h och styrs via en virtuell räls. Invigningen av Täby Centrum-området låg bakom att en av bussarna besökte Täby. De elektriska bussarna ska nu bli en permanent del av kollektivtrafiken i Barkarbystaden, rapporterar DN. Målet i Barkaby, Järfälla kommun, är att bussarna år 2025 även ska kunna plocka upp resenärer direkt utanför dörren. Detta skulle underlätta för personer som har svårt att röra sig och gå långa sträckor. All SL-trafik i Barkarbystaden ska drivas av el och därmed bli helt buller- och emissionsfri från och med december 2019, lovar landstinget.

Täby kommun uttalar sig vagt kring huruvida självkörande bussar är något som kommer vara en naturlig del av Täbys stadsbild i framtiden, men framhåller fördelar med att fler åker kollektivt och lämnar bilen hemma.

Skribent: Tove Naumann
Foto: Täby Kommun

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.