Inte kunde man, när vårt centrum sträcker sig mot skyn, tro att det har stått under ett halvt århundrade. Den 27 september, fyller Täby Centrum 50 år, men strävan efter att vara störst har inte minskat ett dugg. Då precis som idag kämpar de mindre butikerna med att överleva medan de större företagen fröjdas.

 

Täby Centrum som vi känner det idag har inte alltid varit detsamma. 1962 bestämde sig politikerna att ett stort inglasat köpcentrum skulle byggas, och projektet drog igång. Täby Centrum börjades byggas i mitten mellan Stockholm Rimbo järnväg och Södra Roslags Kustbana, två järnvägsbanor byggda under slutet av 1800-talet och en början på dagens Roslagsbana. Inte långt från den planerade byggplatsen låg Tibble gård, en bondgård fylld med vandrande mjölkkor. Precis innan byggprojektet startade sina konstruktioner upptäcktes en arkeologisk gravplats. Det var inget som fick vara kvar under byggandet och den behövdes därmed grävas ut innan projektet verkligen var igång.

När Täby Centrum sedan blev klart fyra år senare bjöds det in till invigning den 27 september 1968. Och det är det datumet som markerar vårt centrums 50 fyllda år. Men i och med det stora utbudet av butiker samlat på ett och samma ställe fick  många närliggande butiker hård konkurrens och tvingades flytta eller stänga ner. Med Täby Centrum som mittpunkt med flertal olika butiker behövde längre inte kommunens invånare åka in till stan och kommunen började därmed växa.

Idag räknas Täby Centrum som ett av Sveriges största köpcentrum med 13 miljoner besökare per år och består av ett brett utbud av butiker och restauranger. Under 2018 hittills har redan 19 nya butiker tillkommit och fler planeras att tillträda de redan 215 butiker i centrumet.

 

50 år är inte ett litet event för Täby centrum. Redan har det bjudits på tårtkalas och det planeras att kommande veckor bjuda på ett flertal roliga och intressanta event. Månaden kommer även avslutas med ett “storslaget” modeevent under helgen 29-30 september.

 

Skribent: Mikaela Stenström

Bild: Google

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.