Jag vet inte hur det är för er, men för mig medför lugna sommardagar allt som oftast ett evigt funderandet kring vad jag egentligen ska bli när jag blir stor. Studenten är visserligen efterlängtad nu efter tolv år i skolan, men väcker ändå en osäkerhet kring framtiden. Men kära läsare, misströsta inte! Här får ni en inspirerande artikel om vad eleverna i en av förra årets sam-klasser hittat på efter studenten.

Sex personer valde att söka utbildningar direkt och studerar på heltid vid Stockholm, Linköping eller Uppsala. Vad de pluggar, jo, det är allt från kandidatprogram i internationella relationer och ekonomisk historia till freds- och utvecklingsstudier, filosofi, juridik eller IT och marknadskommunikation.

En annan väg att gå är att plugga ett mindre antal kurser och jobba samtidigt. Johanna till exempel, hon jobbar på Attendo och går en fristående kurs i neurovetenskap. Eller så kan man göra som Emma R och studera utomlands. Hon har pluggat spanska i Ecuador på universitetet i Quito.

Flertalet personer har snott på sig förkläden och gett sig in i restaurangbranschen. Jobb på snabbmatsställen kan vara slitigt, men ett bra första steg ut i arbetslivet. Emma L-U jobbade på Max några månader för att sedan resa till Filippinerna och Thailand. Själv säger hon, “det var lätt värt det”.

Emma på sin resa. Foto: Privat

Även skola verkar vara en populär arbetsplats. Trots alla år spenderade som elev testar många på livet som fritidspedagoger, barnskötare eller lärarassistenter. Antagligen är det lärorikt att förskaffa sig ett nytt perspektiv på utbildning.

Det finns även de som ägnar sig åt aningen unika sysselsättningar. Malin jobbar som flygvärdinna på SAS kortlinjer, alltså inrikes och inom Europa. Mediaintresserade Emelie har fotat för en kokbok och Lovisa, hon ska till hösten börja plugga audiovisuell produktion i Falun.

Malin på en flygning till Dublin. Foto: Privat

Skribent: Tove Naumann

Foto: Mikaela Stenström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.