Våren är den årstid när vår halva av jorden vänds allt närmare solen. Det innebär inte endast att temperaturerna stiger, utan även att naturen får liv efter en lång vinter. Vi söker ständigt tecken som visar att vintern är över och vi vågar vägra vinter så fort solen kommer fram. Vårens ankomst skiljer sig alltid från år till år och därför är det svårt att förutspå när våren ska anlända, för helt plötsligt kan det börja snöa när vi minst anar det. Vad är vår egentligen och hur skiljer det sig de olika definitionerna?

Våren brukar normalt sett anlända i Stockholm den 16:e mars till skillnad från till exempel Kiruna där våren kommer först 1:a maj. För att det ska anses vara “riktig” vår bör temperaturen vara över 0°C men under 10°C sju dygn i följd. Om detta inträffar säger man att våren anlände det första av dygnen. Det finns även en regel som säger att våren inte får anlända före den 15:e februari, för om den gör det får det inte kallas vår, eftersom att det meteorologiskt sett inte är vår då.

De personliga uppfattningarna av vår kan variera och skiljer sig från den meteorologiska definitionen. En del vågar vägra vinter redan när snön för första gången börjar smälta och snödropparna tränger genom snötäcket. Andra anser att våren är kommen när mopparna tar allt mer plats på vägarna och tussilagon blommar. Vi i Sverige allt högre förhoppningar på den kommande våren varje år. Vi längtar till att ta fram grillarna och att värmen ska ersätta kylan. Å andra sidan, när våren väl anländer, blir vi lika besvikna varje år med tanke på att vi tycker våren både anländer sent och även att vi upplever årstiden som kortare än vintern. Faktum är att alla årstider anländer vid olika tidpunkter och det är ingenting som går att förutse eller planera. Det är därför förståeligt om vi svenskar tar fram mopparna och sätter oss i solen när det meteorologiskt sett är vår, men att det samtidigt utomhus är minusgrader och i värsta fall snö. För trots allt är det inte konstigt att längta efter våren efter att ha genomlidit en lång vinter av mörker och kyla.

 

Källa: SMHI

Skribent och foto: Gustav Tillas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.