Winter wonderland… eller?

Det är den 11 december två dagar före Lucia. I mina hörlurar spelas “Winter wonderland” av Michael Bublé och jag har ätit pepparkakor till frukost. Julstämningen borde vara största möjliga, men det är något som saknas. När jag står där i busskuren i min stora svarta vinterjacka och gröna halsduk är det något som inte helt stämmer. Jag tittar mig omkring, vad är det som saknas? Då kommer jag på det. Det har inte kommit någon snö. Runtomkring går världen i en gråskala och det vita sagolandet som det sjungs om i mina hörlurar syns ingenstans.

Jag kommer ihåg en decemberdag 2012, jag var tolv år gammal och gick mitt sista år på mellanstadiet. På den tiden bodde jag fem minuter från skolan och jag kommer ihåg att trots detta var det svårt att ta sig till skolan. Det var 41 centimeter snö och storm. Alla klasskompisar hade överdragsbyxor, underställ, mössa, vantar, halsduk, de största vinterkängorna och tjockaste vinterjackan. Vi var ute hela rasten, gjorde snögubbar, snöänglar och rullade runt i snön. Vart man än tittade var grenarna täckta av flera decimeter snö och människor fick gå upp extra tidigt på morgonen för att “skotta fram bilen”. Detta var ingen ovanlighet heller. De tre tidigare vintrarna hade snön fallit flitigt under hela december månad så det var ingen ovanlighet när en kompis berättade att de tog pulkan till skolan.

Nu har vi kommit till 2018 och har inte sett i närheten av så mycket snö som det var den vintern i sexan. SMHIs klimatforskare menar att detta inte är av någon slump. De hävdar att den ökade medeltemperaturen på jorden gör att våra jular blir mindre och mindre vita. De menar att Malmö kan helt glömma att någonsin få någon snö om klimatutvecklingen fortsätter så här. Även de andra delarna av Sverige behöver vara oroliga då snöfall kommer vara ett fenomen som sker mer sällan. I år ser det dock positivt ut för stockholms invånarna på julafton. SMHI säger att man tror att det kommer ligga någon centimeter av snö på julafton men att det inte alls är i närheten av vad det gjorde 2012.

“A beautiful sight, we’re happy tonight, Walking in a winter wonderland” och så avslutas den berömda jul-låten och jag ser hur min buss närmar sig. Innan nästa låt startar hinner jag tänka hur viktigt det är att ta hand om vår miljö och hur den globala uppvärmningen påverkar sådana saker som man tagit för givet. För att vi ska kunna få vita jular även i framtiden, se till att tänka på att ditt ekologiska fotavtryck inte är större än det du gör i snön.  

Skribent: Alva Barden

Bild: Mostphotos

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *