I takt med att löven ändrar färg och höstluften sakta men säkert börjar uppenbara sig närmar sig också högtiden som många skulle kalla den mest efterlängtade på hela året. Nämligen Halloween. 

Det är halloweenvecka på TEG och redan på trappan vid ingången kan vi skymta de karvade pumporna från måndagens tävling. I LO pryds väggarna av orange och svarta dekorationer och om man är extra uppmärksam kan man få syn på ett ”spindelnät” i princip i varenda hörn. Det går helt enkelt inte att ta miste på den festliga stämningen som existerar på skolan. Men precis som i artikeln om alla hjärtans dag tänker vi ännu en gång ställa oss frågan; vad är det egentligen vi firar med dessa kusligt karvade pumpor och festliga dekorationer?

Huvudsakligen är Halloween en högtid som firas för att hedra och komma ihåg de döda. Högtiden har sina rötter i den keltiska kulturen, mer specifikt i den traditionella höst- och skördefesten Samhain då man trodde att gränsen mellan den fysiska och andliga världen var som tunnast. Anledning till att man trodde att det var just den här tiden som gränsen var så tunn är att den markerade övergången mellan sommar och vinter. Det var under just den övergången som man trodde att den andliga världen och den fysiska världen överlappade med varandra, något som gjorde det enklare för de döda att vistas i vår värld. 

Denna tro på att de överlappande världarna gjorde det möjligt för de döda att härja i den fysiska världen är också varifrån traditionen att klä ut sig på Halloween kommer ifrån. Under Samhain brukade folk nämligen klä sig i alla möjliga olika kläder som inte påminde om deras vanliga utstyrsel. Detta gjorde de dels för att skrämma bort de döda som korsat den tillfälligt tunna gränsen till den fysiska världen, men också för att inte bli igenkända av andar som möjligtvis skulle vilja göra saker mot specifika personer. 

När kristendomen sedan spred sig till den keltiska kulturen under 1800-talet blandades Samhain traditionen med andra kristna högtider och traditioner som exempelvis alla helgons dag. Denna blandning av traditioner bidrog till att utveckla halloween som högtiden vi känner till idag. Exempel på det är det exakta datumet som halloween tar plats på samt vart namnet halloween egentligen kommer ifrån. Att halloween är just den 31 oktober varje år låter som ett relativt sent datum med tanke på att högtiden ursprungligen kommer från traditionen Samhain som firade övergången mellan sommar och vinter, en tid man tänker inträffar ganska långt innan den 31 oktober, men då kristendomens inflytande bidrog med högtiden ”alla helgons dag” som inträffar den första november varje år utvecklades halloween så småningom till att inträffa den 31 oktober. Halloween var nämligen kvällen man firade före alla helgons dag och kom därför att kallas för ”All Hallow’s Eve”, ett namn som med tiden har blivit förkortat till halloween. 

Halloween har sedan spridit sig över hela världen och integrerats med lokala kulturer och traditioner. Det har blivit en global högtid med fokus på utklädnader, dekorationer, godis och firande av skräck och övernaturliga element, och då den integrerats med så långa kulturer firas den olika beroende var i världen vi befinner oss. I Sverige är Halloween exempelvis en tid då vi fokuserar på övernaturliga samt skrämmande element, medan man i exempelvis USA klär ut sig till alla möjliga saker under Halloween, oberoende av om de upplevs som skrämmande eller inte. 

För att sammanfatta det hela är halloween alltså ursprungligen en högtid som firas för att hedra och minnas de döda, så nästa gång du skymtar de festliga dekorationerna i skolans korridorer så ska du minnas att vi enligt den keltiska kulturerna befinner oss i en tid under året då andarna och de döda enkelt kan besöka oss. Alltså är det kanske inte de karvade pumporna eller skräckfilmsvisningen i bio 9 som bidragit till den kusliga stämningen på TEG. Kanske är det helt enkelt bara den tunna gränsen mellan den andliga och fysiska världen som uppenbarat sig lite extra mycket under den senaste veckan…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *