För att påminna de som sovit under en sten det senaste halvåret är Per vår kära rektor. Förutom att han hade en superhärlig julskjorta på julavslutningen är han generalen för vår teg-armé. Apropå julavslutningen, han bjöd på melodifestival! Hans sång smälte våra hjärtan som fläskkarrén och bean i Bistro Bentley smälter på våra tungor varje fredag. Kära tegazine-läsare, idag ska vi lirka ur Pers hemlighet! Vad är det han döljer? Vi har begett oss ut i fält ännu en gång.

Återberätta ditt vackra julnummer för de som glömde sina öron och ögon hemma på hemma och missade det.

Traditionellt sett har rektorn på teg sjungit på avslutningarna, vilket även min företrädare gjorde. Jag tycker att det är roligt när man bjuder på sig själv på en avslutning. 

För oss och många andra var numret nästan en chock. Hur och var har du lärt dig att sjunga som en sångfågel?

Jag började sjunga i en kör när jag var arton år. På den tiden visste jag inte att jag kunde sjunga men jag har alltid varit musikalisk genom att jag har spelat lite instrument. Musik har alltid varit en stor del av mitt liv. 

Du verkar vara en rektor som ruvar på många hemligheter. Men nu är det dags för dig att bli avslöjad! Kan du skjuta spindelnät från dina händer eller har du en Iron Man-dräkt i källaren? Vad är din hemlighet?

Jaså, varför tror ni det? Nej, men jag har en blå morphsuit hemma, men den kommer jag aldrig ha på mig igen! Men sången är nog förvånade. Annars är jag konstnärlig ritar och tecknar. 

Men vad säger du, är du tegs egna superhjälte?

Nej, det säger jag inte. Jag skulle istället säga att vi har ganska många. Vi har otroligt många bra lärare och många fantastiska elever och övrig personal. 

Vi var och nosade på ett superintressant ämne om superhjältar, nu kommer jag ställa den svåraste frågan du någonsin har fått: kiss, marry kill superhjältar.

Jag läste mycket superhjälteserier, framförallt graphic novels, när jag var i er ålder, och gör det fortfarande ibland. Framförallt från en tecknare som heter Frank Miller, det var han som revamped hela Batman-grejen på 90-talet. Men han gjorde även Daredevil, som nog är min favorit. Så han kysser jag nog. Marry – ingen! Superhjältar, delvis tror jag bara de är ego, luktar illa och är allmänt ofräscha. Sedan vill jag inte döda någon, men jag kan ge någon sparken! Då en kombination av Hawkeye och Black Widow för jag tycker att de är mesiga superhjältar. De har ju inga superkrafter!

Berätta vad en rektor gör på TEG.

Rektorn har det yttersta ansvaret för all pedagogisk verksamhet på skolan, och i verkligheten massa annat också. Så man kan säga att jag är delvis chef över alla lärare och all undervisning, men själva undervisningen äger lärarna själva. Jag får massor av bra hjälp med detta av våra biträdande rektorer. 

Vad är det tråkigaste med att vara rektor?

Det är en bra fråga. Så här i vardagen är det trist när elever och personal mår dåligt. Annat som också är tråkigt är att mediebevakningen är så negativ. Vår skola och andra skolor jobbar stenhårt med att göra ett bra jobb, medan det mesta man hör i media är negativt. Men för att förtydliga tycker jag det är roligt att vara rektor och jag trivs väldigt bra på den här skolan. 

Om man vill bli rektor på en sådan här nice skola som du, vad är hemligheten?

Hemligheten är nog att var en lärare som tycker om att vara lärare, söka sig till en skola där du trivs och har roligt och stanna kvar på den skolan. Det är ungefär det jag har gjort. 

Du som rektor måste ha koll på budget och sådant tråkigt. Vilket program lägger skolan mest pengar och resurser på?

Nu är det så att vår skolchef Fredrik har mer koll på ekonomin och jag på det pedagogiska, även om jag har ganska bra kolla på budgeten. Men det är svårt att säga att ett program får mer resurser än något annat eftersom det är många faktorer som spelar in. De flesta hade säkert gissat att “de får säker mer än oss”, men vi sprider ut resurserna. Det handlar också om ämnena, vissa ämnen behöver eleverna mer utrustning, som mikroskop eller kameror. Vissa grupper behöver mer tid i sina ämnen. Därför går det inte att säga att ett program får mer pengar än ett annat. 

Vad är ditt argument till att 07:orna ska konvertera till tegismen?

Till att börja med låter tegism som någon religion. Det är det ju inte frågan om. Men varför man ska börja på Täby Enskilda tror jag ni är ganska bra på att svara själva. Mitt vanligaste svar är att vi jobbar mycket med kvalitet och att det här är en trygg och trivsam plats. Det tycker jag är viktigt för att kunna fokusera på sina studier.

Vi är så extremt tacksamma att Per ville avslöja sina hemligheter för oss och vi hoppas du lärt känna din rektor mer. Vi på Tegazine är alltid positiva med att sprida kunskap till alla anhängare till tegism.


Bli inte ledsen att du har läst denna artikel för inom en snar framtid kommer nästa persons hemlighet avslöjas.

Skribent: Selma Ekstedt Lövehagen och Lea Nordling

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.