När du hör orden ”alla hjärtans dag” kan jag nästan garantera att du tänker på förälskelser, människor i förhållanden och helt enkelt allting som präglas av ordet romantik. Det är en dag där du som i förhållande förväntas fira med den du älskar samtidigt som du som inte är det förväntas deppa och visa missnöje med att spendera denna dag som självständig. Men varför är det egentligen så? Varför heter det “alla hjärtans dag” om det bara är de förälskade hjärtana som förtjänar att firas och vad är egentligen anledningen till att vi  firar den 14:e februari varje år? 

Jo, vi firar helt enkelt helgonet Valentin, ett helgon som vi faktiskt vet väldigt lite om. Det sägs att han levde redan år 269 då romarriket hade sina mest framgångsrika år, och att det var hans tro på kärleken som så småningom ledde till hans död. Kejsaren i Rom sägs ha velat ha ogifta män i sin armé då de enligt honom var betydligt bättre soldater, så när Valentin avslöjades med att trotsa kejsarens önskningar genom att vara den som vigde par, då dömdes han till fångenskap och sedan även till avrättning där han dog martyrdöden.

Under sin tid som fånge hos kejsaren blev han och fångvaktarens dotter förälskade i varandra. Hon brukade komma med mat och meddelanden till honom och dagen precis innan hans avrättning lyckades han smuggla ut ett brev till henne som han undertecknade med “Din Valentin”. 

Traditionerna vi har idag om att man den 14:e februari ska ha “en Valentine” som man skickar brev till bygger på just brevet som Valentin gav till flickan han älskade, det första kända alla hjärtans dag kortet. Högtiden må ha grundat sig på en tragisk och vacker romans men i många länder i världen kallas den 14:e februari inte Valentin-dagen som den gör på engelska, utan den refereras helt enkelt till som ”kärlekens dag”, vare sig det är en romantisk kärlek eller inte. 

Det är en misstolkning som de allra flesta gör, att tro att den här dagen bara är till för dem i förhållanden. Men då ska ni veta att den inte alls är det. Alla hjärtans dag är kärlekens dag, en dag då alla hjärtan bör firas, de brustna, de förälskade och de ensamma. För vare sig förhållande eller ej så kan jag garantera dig att kärlek finns i ditt liv. Den kan vara mot någon annan eller mot dig själv, men oavsett vilken form den tar så förtjänar den att bli firad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.