Efter hela 22 timmar på luffen kom vi äntligen fram till Leverkusen, Opladen, en förort norr om storstaden Köln. Tyskarna bemöttes av 13 ofräscha och utmattade svenskar. Målet med resan var att undersöka FN:s 11:e globala mål om hållbara samhällen. Väte, eller Wasserstoff (översatt: vattenstoff, kreativt döpt, eller hur?) var fokuset. I det ingick att vi fick träffa på forskare och utvinna elektricitet från väte av vattnets redoxreaktion samt spränga väteballonger. Men framför allt fick vi lära känna tyskarna i deras vardag och dess fascinerande kultur.
Morgonen började i tyskarnas skola: Lucas-Landrat-Gymnasium. Då ordet “gymnasium” fanns med i benämningen, var förvåningen stor när vi såg små barn springa runt på skolgården. Det är för att tyskland har ett mycket mer komplicerat skolsystem än vad vi har. Försök hänga med.
När vi säger grundskolan, menar vi från ettan till nian men deras ”Gründschule” är endast från ettan till fyran, mer som vårt lågstadie. Tyskarna börjar alltså gymnasiet redan i femman. Redan som 10 åring väljer lärare eller föräldrar vilken typ av skola du ska gå på. Det finns två typer av yrkesgymnasium: ”Hauptschule”, vanligt praktiskt yrkesgymnasium eller ”Realschule”, också ett slags yrkesgymnasium men som förbereder för lite mer avancerade yrken. Där tar man sin ”examen” när man har gått ut 9:onde respektive 10:onde klass och spanar därefter oftast efter praktikplatser inom yrken man är intresserad i.
Det tredje och den mest populära utbildningen är ”Gymnasium”, som är den mest akademiska och högskoleförberedande. Det är mest likt de programmen vi har på TEG. Men istället för ett paket med färdigpacketerade ämnen vi kallar för program och inriktningar, kan de tyska eleverna mixa och matcha med de ämnen de tycker är roligast. Man väljer till exempel två valfria ämnen att ha som huvudämnen och det är de man har mest undervisningstid i och väger tyngst betygsmässigt. Självklart finns det några ämnen som är obligatoriska, så som tyska, engelska och matte. När man har gått ur 13:e klass får man sin “Abitur” eller gymnasieexamen. För de som väljer att gå “Gymnasium” blir alltså den gymnasiala skolgången hela åtta år!
I och med att det finns så många olika skolsystem, är det vanligt att man behöver gå om ett eller två år i sin skolgång om man byter skola. Konsekvenserna är att tyskarna vi var med var i ganska blandade åldrar, den äldsta 05:a till den yngsta som var 08:a.
Vi fick smaka gymnasiets mat som vanligtvis kostar för eleverna. En portion näringsfattigt mat och en efterrätt, som vanligtvis är yoghurt, inkluderas. På grund av den dåliga och kostliga skolmaten väljer de allra flesta att gå ut och äta på snabbmatsrestauranger. Döner kebab är en storfavorit.
Engelska är ett obligatoriskt språk att läsa, så som det är för oss i Sverige. Eleverna väljer även moderna språk, men valen är endast begränsade till franska och latin. Ja, latin. De flesta väljer därmed franska, då användningsområdet verkar större. Latin kom dock till användning när vi skulle tyda vad som stod på väggen av Kölnerdomen, vilket var väldigt häftigt.
Festligheter är en stor grej i Tyskland. I Köln har de en högtid som heter “Karneval”. Det är som Halloween då folk klär ut sig och går ut på gatorna och godis slängs runt, men mer som en parad eller som hörs på namnet, en karnival. När högtiden startar är enkelt att komma ihåg. Det är nämligen den 11/11 klockan 11.00. Från dess ackumulerar stämningen tills mitten av februari, där höjdpunkten av festen bryts ut och man får tre dagar ledighet. Musik är en mycket viktig del i högtiden. “Karnevalsmusik” är en speciell genre som man lyssnar just under Karneval högtiden för att skapa stämning, såsom julmusik på julen. Det är oftast energifyllda låtar om att dricka sig full. Tyskarnas favorit var Polka, polka, polka av Brings, som handlar om att dricka vodka tillsammans. Som kanske märks, präglar alkohol denna högtid. Det är en tid där alla, speciellt ungdomar, festar från dag till kväll och har det kul.
Alkoholgränsen i Tyskland är 16 år. Man får då köpa och dricka öl och vin lagligt. Det finns inget Systembolag, utan alkohol finns i varje livsmedelsbutik och oftast även på bokhandlar bredvid hyllor av dryckesspel. 18 år är dock åldersgränsen för köp av starkare alkohol som sprit. Men det finns några ställen, framför allt kiosker, som inte kontrollerar legitimation. De kallar ungdomar för “lojalitets kiosker”, som menas vara lojala mot ungdomar. Men många föredrar öl eller vin framför sprit, då man anser att smaken och njutningen medans man dricker är mycket viktigt, om inte viktigare än att bli full. De flesta ungdomar har även alltid minst en öl i garderoben, om man spontant skulle bli inbjuden till en fest. Öl bör drickas på vägen till festligheter för att man redan från början kan vara avslappnad och ha det kul. Denna öl kallas för “Wegbier”, alltså vägöl.
En mycket märkvärdig sak från resan var hur tyskarna verkade leva i 2010-talet. Med Coldplays “A Sky Full Of Stars” och Rae Jepsens “Call Me Maybe” som favoritlåtar samt papper, penna och krittavla som läromedel, flödade nostalgin. Men det mest ovana var ändå hur “only card” blev “only cash”. Restauranger och butiker, till och med i centrala Köln, tog endast kontanter. Vid betalning av mat vid restaurang kom servitrisen med ett långt kvitto på allas ordrar och man fick en och en säga sin beställning och sedan betalades det i kontanter. Servitriser har alltid en stor plånbok med massa mynt som används som växel. Kostnaden måste beräknas manuellt för hand.
De här fem dagarna fylldes med prislösa upplevelser. Med språkliga kunskaper och roliga svärord. Med härliga vänner. Med minnen för livet.
Min uppmaning är att inte missa chansen för en sådan upplevelse. Nu kanske du som går på TEG tänker: “Men jag kommer missa skolan!” Sanningen är, att skolan kan du ta igen förr eller senare. Det finns mycket hjälp att få och alla lärare är mycket förståeliga. Personligen missade jag tre prov (ja, jag går natur) och de gick jättesmidigt att ta igen. Men en sådan upplevelse, en sådan chans att verkligen få uppleva ett lands kultur och vardag som varje turist strävar efter, dessutom helt kostnadsfritt, är inte något som kommer uppenbara sig många gånger i livet.
Vägen hem förkortades drastiskt från 22 timmar till knappt 2 timmar. Flyg har sina nackdelar med koldioxid men den har verkligen sina fördelar i komfort. Alla vi 13 svenskar är nog helt överens om att vi har åkt nog med tåg för ett långt tag.