Gymnasiearbetet börjar närma sig sitt slut och treorna på skolan kan snart lägga sina arbeten på hyllan. Många timmar har tillbringats till detta viktiga slutarbete som är ett obligatoriskt moment för att kunna få en gymnasieexamen. De flesta känner förmodligen en lättnad över att det snart är över efter den långa perioden av hårt arbete. 

Jenny Eriksson som är GA-handledare och dessutom lärare i samhällskunskap, historia och ekonomi berättar att det i år har varit fler än vanligt som läst snabbspåret. Hon förklarar också att det är väldigt individuellt hur snabbt man kommer igång med sitt arbete. “En del jobbar bättre under press samtidigt som andra tycker om att suga lite på karamellen”. Hon berättar också att det är ganska ovanligt att elever inte blir godkända på sina arbeten men att det kan hända. Det är därför skolan har tidiga deadlines så att elever kan ändra och korrigera eventuella anmärkningar som de får. Enligt Jenny lämnar majoriteten in sina arbeten i tid, men det finns alltid några som inte hunnit klart. Det händer inget speciellt om man lämnar in för sent men det blir lite komplicerat att hitta en ny tid för opponering och en opponerings-kompis. 

En del har läst snabbspåret och kunde då lämna in sina arbetet redan innan jul, men för resterande var deadline innan sportlovet. Torsdagen den 5 mars var det dags för opponeringar där eleverna fick feedback från både sin opponent och handledare. Efter detta fick de möjlighet att ändra sitt arbete utifrån kritiken de fått innan det sedan överlämnas till medbedömare. Den 7 april är det därefter dags för GA-utställning där alla får visa upp sina arbeten. Det brukar vara roligast för dem som har gjort mer praktiska projektarbeten. Jenny Eriksson berättar också att hon har märkt en trend att skriva om mord bland juridik-eleverna. “Nu under sportlovet har jag inte tagit med mig någon bok, istället har jag läst gymnasiearbeten som är som deckare och minst lika spännande som vanliga böcker”. 

Nora Henriksson som går Digitala Samhället gjorde ett fotomagasin som gymnasiearbete. Hon tycker att det har varit jobbigt och svårt att hitta tid och komma på idéer. Nora tycker inte det har varit kul eller lärorikt utan bara jobbigt och krävande. Att byggnaden av den nya fotostudion tog sådan tid var även något som försvårade processen för Nora. En annan elev som läser juridik har valt att vara anonym men berättar att det har varit lärorikt samtidigt som det krävt mycket tid. “Man märker hur viktigt det är att välja ett ämne som man intresserar sig för eftersom man mot slutet vill göra allt annat än att skriva GA”. Hon tycker ändå att det har varit roligt då hon aldrig skrivit en liknande uppsats tidigare och eftersom man lär sig så mycket om det man skriver om. Hon har dessutom fått nya kunskaper om hur man strukturerar och skriver uppsatser som kommer vara användbara i resten av livet. 

Nu när gymnasiearbetet är inlämnat är alla treor ett steg närmare studenten och för många är det nog en lättnad att ha det överstökat. Så även om det varit roligt på vägen är det nu skönt att det är avklarat. 

Skribent: Liv Horwitz
Bild: Hämtad från Livsstilsportalen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *