Det finns nog många som tycker att det är skönt med tomma fotbollsarenor och sportfria TV-tablåer. Men för en del andra är det en svårhanterad abstinens. På grund av pandemin som härjar i vårt samhälle är de flesta sportrelaterade tävlingar och matcher inställda både i Sverige och internationellt. Det är inte bara i TV-rutan som saknaden av sport tydligt framhävs, man kan inte heller gå på matcher och heja fram sitt favoritlag som förr.
På grund av Corona är all svensk elitfotboll uppskjuten tills vidare. Den alpina världscupen blev tidigare avbruten, Ishockey-VM och friidrotts EM ställs in. Till och med OS som skulle ha ägt rum i sommar är framskjutet. I princip samtliga större sportevenemang och händelser har ställts in eller skjutits fram. Underhållningen för alla sportfantaster existerar därför inte längre på samma sätt som förr. För att fylla det stora tomrummet har en del streamingtjänster och TV-kanaler börjat visa gamla matcher och tävlingar. Men detta har i många fall bemöts av ilska från dem som inte ser någon poäng med det. Den härliga spänningen som sport brukar locka fram hos åskådarna är som bortblåst med tanke på att alla redan vet resultatet.
Man kan tycka att sporten bör kunna fortsätta som vanligt men utan publik. Det är tyvärr inget bra alternativ eftersom det är många atleter som själva insjuknat i viruset vilket gör alternativet med inställda matcher, det mest självklara. Den svenska fotbollsspelaren Albin Ekdal som spelar i den italienska fotbollsklubben Sampdoria är en av fem Sampdoriaspelare som drabbats av COVID-19. Även längdskidåkerskan Jennie Öberg insjuknade i viruset och fick söka sig till sjukvården.
Eftersom det inte finns någon sport att visa på kanalerna längre är de stora TV-bolagen påverkade. SVT som är Public Service har redan säkrade intäkter via skatten, men läget är betydligt mer osäkert för de kommersiella bolagen. Många streamingföretag som visar sport har sänkt sina priser på grund av det begränsade sportutbudet. Det är Discovery som äger TV-rättigheterna för svensk fotboll. Ett årsabonnemang kostar i vanliga fall 299kr/månad och ett månadsabonnemang 349 kr. Men nu har detta pris gått ner till runt 99 kr. I vanliga fall köper TV-bolagen rättigheter för att få visa sport där publikintresset är stort. Därför är rättigheterna värda mycket pengar. Men nu när de har behövt sänka priset på abonnemangen får de inte längre tillbaka pengarna på samma sätt. Ett stort frågetecken som har uppstått är därför vem som ska betala för rättigheterna nu när det inte finns någon sport att visa. Premier League-klubbarna kan bli återbetalningsskyldiga av motsvarande 4,1 miljarder kronor i tv-avtalspengar, både engelska och utländska avtal.
Det är inte bara streamingtjänsterna som förlorar på all inställd sport. Fotbollsklubbarna tjänar pengar på matchbiljetter och när denna intäkt inte existerar är det många som är oroliga hur de ska överleva. De inställda mästerskapen medför även stora kostnader och förluster för samtliga involverade.
Generellt sett har TV-tittandet ökat nu under Corona trots att knappt någon sport visas i TV-rutan. Samtidigt är det förståeligt i och med att fler är hemma och inte har något att göra.
Peter Horwitz brukar sitta bänkad under alla spännande matcher och tävlingar och är uppe med tuppen när det är Vinterstudion. Men nu vet han inte riktigt vad han ska göra med all den överblivna tiden. Han saknar fotbollen och hoppas på att det snart drar igång igen. Peters förhoppningar är också att hockeyn ska dra igång i höst igen som vanligt. Däremot har inte travet slutat vilket Peter berättar har varit hans räddning. Travloppen sänds som vanligt, men ingen publik är tillåten på plats. Samtidigt berättar Peter att han tycker det är tråkigt med alla stora sportevenemang som har blivit inställda.
– Jag hade sett fram emot OS i Tokyo i sommar. Jag hade till och med en dröm om att kanske få vara där som åskådare. Men med tanke på att OS är framskjutet får min dröm vänta.
Även Anna Skagerlind är ett stort sportfan och brukar gå på alla Djurgårdens hemmamatcher. Hon berättar att hon tycker det är synd att en del matcher nu spelas men utan publik.
– Jag älskar att gå på fotbollsmatcher och hejja fram mitt favoritlag. Det absolut bästa är atmosfären som omsluter arenan och peppar igång både spelarna och oss som sitter på läktaren. Det är också tråkigt att titta på fotboll på TV där man inte ser någon publik, då det inte blir samma stämning.
Anna hoppas därför på att kunna gå på matcher väldigt snart igen.
För varje dag som går utan sport förlorar alla inblandade parter stora summor pengar, t.ex. idrottsklubbar, arenor, sponsorer och TV-bolag. De franska fotbollsklubbarna Marseille, Bordeaux och Saint-Etienne är bara några exempel på fotbollsklubbar som redan nu riskerar att gå i konkurs. Om Coronakrisen blir långvarig är sannolikheten stor att listan över drabbade klubbar och företag blir längre.
Den inställda sporten skapar minst sagt ett tomrum för alla sportälskare och stora förluster för alla företag som är involverade i branschen. Vi får bara hoppas att det snart kan dra igång igen för allas bästa.
Foto: Wikimedia Commons
Skribent: Liv Horwitz