Snart börjar det som alla ser fram emot: sommarlovet. Att umgås med kompisar, bada i havet men framför allt att åka på semester brukar vara  en del av allas planer. Tyvärr ser det ut att bli annorlunda i år. På grund av coronaviruset rekommenderas det  att inte resa bort i sommar, därmed har många planer och resor ställts in i sommar. Som tur är finns det andra saker man kan göra istället. Här är några exempel på vad man kan göra och vad andra tänker göra istället. 

Alva, som går i årskurs 2 berättar att hon tänkte åka runt i norra Italien i sommar, men får istället stanna hemma. Som tur är hann hennes familj inte  boka resan till Italien. Nu tänker hon istället fokusera på att ta sitt körkort och ska därför övningsköra mycket. På grund av viruset är det få tider tillgängliga, vilket har lett till att hon  måste resa runt för att kunna ta körkortet, i hennes fall till Vimmerby. “Resan dit kommer vi antagligen göra till en  liten familjsemester med Ellen Keys hem och Astrid Lindgrens barndomsgård” säger hon. Hon verkar inte vara allt för bekymrad med ‘hemester’, utan försöker hitta andra saker att göra. Hennes mål är att läsa fler böcker och hon längtar redan nu efter att ha mer tid för att kunna göra det.

Jennifer som ska ta studenten och längtar efter sommaren, för att kunna koppla av och njuta av solen innan hon börjar plugga naturkunskap 2 och kriminologi till hösten. Planen var egentligen att åka till Grekland, men istället ska hon umgås med kompisar utomhus och vara mycket i stallet för att ta hand om hästarna – kanske även jobba där. Om hon har tråkigt så finns alltid segelbåten. “Vi har en segelbåt och en vanlig båt så vi kommer antagligen göra några dagsturer eller veckoturer med familjen. Det kommer bli mysigt om vädret blir bra!” 

Den 7 juni, Sveriges Nationaldag ska utbytesstudenten  Gemma resa hem till Italien igen. Hon kom hit i Augusti 2019 och skulle först åka hem efter ett halvår men bestämde sig för att stanna läsåret ut på TEG. Hon berättar att hon är ledsen att lämna TEG, men även att hon ser fram emot att träffa sin familj, sin hund och sina kompisar igen. I Italien är reglerna inte lika hårda längre och hon behöver inte sitta i karantän.  Hon planerade att åka till Kroatien med hennes familj men det kommer kanske inte heller bli av, inte heller semestern i Frankrike med hennes bästa kompis. Istället ska hon njuta av att vara hemma igen och umgås med kompisar, simma i sjön och vandra i bergen. Dessutom fyller hon 18 i sommar och planerar att fira med kompisar och familj. 

De flesta eleverna har samma planer på sommarlovet: att njuta av att vara ledig, bada, bila runt i Sverige och umgås med några kompisar istället för att resa bort och gå på konserter.  När jag pratade med min klasskompis Louise säger hon att det kan vara skönt att bara vara hemma en hel del också. Just restriktionerna kan ju kanske vara något positivt, även om det finns mycket dåligt såklart. Hon tror att många skulle må bra av att bara vara hemma och ta det lugnt och inte stressa iväg någonstans. Och jag håller med. Vi bör njuta av tiden och se positivt in i framtiden.

Skribent: Lina Christen

Foto: Flickr


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.