RECEPT – Märthas Läckra Skurna Pepparkakor 

Julens stora charm handlar till största del om att få spendera tid med familjen, sprida glädje och hålla kvar i gamla familjetraditioner. För mig så upplever jag själv alltid julkänslan som mest när jag bakar med min familj, och mitt absoluta favoritrecept är ett som har gått i arv i flera generationer: min gammelmormor Märthas pepparkakor. Dessa pepparkakor är enkla, läckra och garanterade att bidra till julkänslan inför denna härliga årstid! Till skillnad från vanliga pepparkakor, så är dessa tunnare och innehåller mandlar, vilket ger dem den utsökta, juliga smaken.

Julgran med röda julkulor (foto av Public Domain Pictures)

Ingredienser: 

  • 125 g Smör
  • 1 ¼ dl Socker
  • ½ dl Sirap
  • 37 g Mandlar
  • ½ msk Kanel
  • ¼ msk Nejlikor
  • ¼ msk Bikarbonat
  • 1 msk Vatten
  • 250 g Vetemjöl

Hur man gör: 

Pepparkakor med glasyr (foto av Public Domain Pictures)
  1. Hetta upp smöret, sockret och sirapen, men låt inte blandningen koka.
  2. Tillsätt de skalade, finhackade mandlarna samt kryddorna. 
  3. Rör ut bikarbonaten i vatten och häll i den.
  4. Tillsätt det mesta av mjölet.
  5. Lägg upp degen på bakbordet och knåda degen på resten av mjölet. Forma degen till två rullar som får stå i kylen tills följande dag. 
  6. Skär degen i tunna skivor och lägg upp på en plåt. 
  7. Grädda i ugnen på 175 grader i ca 8 minuter, eller tills de blivit gyllenbruna och krispiga.   
  8. Låt svalna och njut! 

RECEPT – En julig simmerpot

Visste du att doftljus faktiskt kan vara farligt för hälsan, speciellt för personer med andnings- och hjärtproblem? Det finns ingenting som väcker julkänsla bättre än ett fint och aromatiskt doftljus som får det att lukta som gran eller kanel i ens rum. Det är perfekt för när man pluggar, äter middag eller läser en bok. Men dessvärre visar det sig att när man bränner ett konstgjort ljus, skapas det mer partiklar i luften som är negativa för hälsan. 

Ett alternativ som ger lika mysig stämning och god doft, utan farliga kemikalier, är en naturlig simmer pot. Den är inte bara bra för hälsan, utan också rolig att göra och resterna kan till och med användas till te!

En julig simmerpot (foto av Sheet Yeah!)

Ingredienser för en julig simmerpot:

  • 100 g Tranbär (färska eller frysta)
  • 1 apelsin (färska eller torkade skivor)
  • 2 kanelstänger
  • 5-8 hela kryddpepparkorn
  • ¼ tesked malen muskotnöt
  • 2 rosmarinkvistar

Hur man gör en simmerpot:

  1. Fyll en 3-liters kastrull med 2-2,5 liter vatten.
  2. Tillsätt den skivade apelsinen, kanelstängerna, kryddpepparkornen, den malda muskotnöten och rosmarin kvistarna.
  3. Rör om och sätt kastrullen på högsta värme tills blandningen kokar.
  4. När det kokar, sänk värmen så att blandningen sjuder och låt den sjuda i upp till två timmar.

Hur man använder resterna till te:

  1. Häll vätskan från kastrullen genom en sil ner i en ren kastrull för att ta bort frukt och kryddor.
  2. Låt den klara vätskan sjuda i några minuter och häll sedan upp i en kopp.
  3. För mer smak kan du tillsätta en tepåse, socker, honung, eller lite färsk citron eller apelsin.


Rolig fakta!

Visste du att pepparkakor ofta bakades av nunnor och såldes i klosterapotek som medicin. Pepparkakor ansågs hjälpa mot matsmältningsbesvär och gav dessutom en lugnande effekt. Det var först på 1800-talet som man förknippade pepparkakor med jul!

Människor på en julmarknad 1974 (foto av DigitaltMuseum)

Lämna ett svar