Psykisk ohälsa är ett växande problem och alla har säkert stött på det, antingen genom en bekant eller genom egna erfarenheter. Det finns olika metoder att hantera problemet. Forskning visar att en lösning är att aktivt söka välmående och fokusera på glädje. 

Mental ohälsa är ett stort problem i dagens samhälle och 25 procent av svenska kvinnor och 15 procent av männen i Sverige har problem med psykisk ohälsa. Problemet är störst hos unga i åldersspannet 16-24 och även här är de flesta kvinnor. Idag finns det många olika lösningar på problemet och forskning leder hela tiden fram till nya botemedel och sätt att må bättre. Många av de icke-medicinska lösningarna och tillvägagångssätten har spirituell anknytning, vilket gör att många som är realister tycker att det är påhitt och pseudovetenskap. Självklart finns det också folk som tycker att det bästa sättet att må bra och slippa depression är att gå i terapi och hitta källan till varför man känner som man gör. En metod som börjar bli mer och mer populär är ren och simpel glädje. Många tror att glädje är ett känslomässigt resultat av faktorer utifrån – som händelser och förutsättningar i omvärlden eller relationer – eller att glädje är en egenskap, men det är faktiskt en förmåga och ett tankesätt. 

Christina Stielli är författare och föreläsare som jobbar med glädje och att få andra att kunna hitta vardagsglädjen. Christina sa till tidningen Kurera i artikeln “Glädje är en förmåga du kan öva upp” just så – att glädje är en förmåga, inte en egenskap, som man kan öva upp. Det vi fokuserar på påverkar vårt mående och vår tillvaro. “Jag tror att det här kommer att vara självklart om några år. Att vi i allra första hand måste fokusera på hur hela människan mår i kroppen för att sedan kunna stressa mindre, trivas bättre på jobbet, klara av livets utmaningar, studsa tillbaka från svårigheter och få goda sociala relationer, inte minst” säger Christina i artikeln. Naturligtvis finns det fördomar mot de som går runt och är glada jämt, speciellt i vårt prestationssamhälle. Det kan man gott strunta i. Särskilt om man dessutom vet att glädje är bra för kroppen också. Enligt Christina finns det en uppsjö forskning kring hur glädje påverkar kroppen. Till tidningen sa hon “Hänger man med i forskningen är det väldigt tydligt att glädje gör att vi blir mer hållbara, att vi orkar mer, att vi samarbetar bättre, att vi skapar kontakt snabbare med andra och sänker stressnivåerna i kroppen”. Därtill så blir relationerna och samarbetet med människor så mycket bättre. Det blir så tydligt när Christina i ett klipp från sin YouTube-kanal påpekar “Ingen söker ju upp en pessimist!” För att kunna känna glädje ofta och mycket är det viktigt att glädjas över de små sakerna som finns i vardagen, till exempel en fin blomma eller kanske en soluppgång. Det är viktigt att inte skynda förbi de sakerna, utan att faktiskt stanna upp och uppskatta dem. I vårt stressande och skyndande samhälle är detta nog den stora utmaningen, tror Christina, att ta sig tid och stanna upp för att njuta. 

Att vara glad och hela tiden hålla humöret på topp kräver ganska mycket fokus och medvetenhet om vad man känner i stunden och vad som kan förstöra humöret. Blir man till exempel jätteledsen när man läser nyheter borde man i stor mån låta bli det eller läsa en tidning med endast glada nyheter som “Good News Network” eller “Positive News”. Det finns en risk att folk i ens omgivning tycker att man är oseriös och egoistisk om man försöker hålla avstånd till exempelvis världsproblemen. Ett annat tankesätt är att man faktiskt inte kan eller orkar göra bra insatser för stora problem när man är deprimerad. När man tränat upp sig tillräckligt mentalt så kan man kanske ta del av något som gör en lite nedstämd, men sedan bli glad igen ganska snabbt genom att fokusera på små saker som höjer ens humör. För mig kan små saker som gör mig glad vara coola bilar och motorcyklar, fullmånen eller söta djur. När man tänker sig för, och är väldigt uppmärksam på sig själv, blir man duktig på att känna när humöret är på väg att försämras och då kan man enkelt vända det genom att exempelvis meditera eller lyssna på bra musik. Som med allt behövs träning och det kan vara ganska frustrerande när man inte hinner vända vågen av dåligt humör innan den väller in, men med träning kommer färdighet. Ett tips som många coacher och terapeuter talar om är att börja sin dag med affirmationer och tankar som gör dig glad och positivt inställd till dagen. Och naturligtvis mindfulness – att försöka leva i nuet så långt det går. Att inte låta de inre tankarna ta över. Jag talade med Lena Eriksson, legitimerad psykolog, och hon sa att idag är mindfulness ett välkänt begrepp som spridit sig explosionsartat. Det finns mycket forskning som visar på de positiva effekterna i form av minskad stress.

Många har säkert hört att man ska träna fysiskt för att höja sitt humör, men stämmer detta verkligen? Ja, det gör det faktiskt. Genom träning med hög intensitet, som exempelvis löpning eller cykling, ökar kroppens tillverkning av må-bra-hormoner, till exempel endorfin, och man känner sig gladare. De både höjer humöret och gör att man känner sig piggare. Tack vare högintensitetsträning ökar även hjärnans tillverkning av signalsubstansen dopamin, som är nyckelspelaren i hjärnans belöningssystem och skapar känslor som vällust och motivation. Mängden kortisol, ett stresshormon, minskar vid fysisk träning. Tidningen Aktiv Träning skriver i artikeln “10 tips: så höjer du humöret i höst” “Produktionen av avslappnande så kallade alfahjärnvågor ökar.” Låga nivåer av alfavågor leder till ångest, stress och sömnlöshet. Ofta kan det kännas väldigt tungt och omotiverande att ta sig ut på en löprunda eller en cykeltur, men det är väl värt det i slutändan. För att göra det hela lite mer “genomlidbart” – lyssna på din favoritmusik, podd eller varför inte fågelkvittret eller knastret från snön under dina fötter och njut av friheten. 

Att vistas ute i naturen är också ett väldigt bra sätt att må bättre och sänka stressnivån i kroppen. Forskning visar på att en promenad i grönskan, som exempelvis i skogen eller på en äng, reducerar dina negativa tankar om dig själv och minskar risken för psykiska sjukdomar. För att få denna effekt måste man promenera i naturen och inte i bebyggelse eller längst en trafikerad väg. Vistelsen i naturen gör inte bara att du mår bättre psykiskt, utan också fysiskt. Genom att spendera endast 40 minuter i skogen sänks både blodtrycket och pulsen. Enligt forskare vid University of East Anglia i Storbritannien är några av de positiva följderna av utomhusvistelse minskad risk för diabetes typ 2, hjärt-kärlsjukdomar, stress och högt blodtryck. Nedan följer en lista på 4 andra skäl till varför man bör vistas mer i naturen: 

  1. Barrträd utsöndrar ett ämne som faktiskt stärker vårt immunförsvar.  
  2. I jorden finns en bakterie som heter mycobacterium vaccae och genom att göra något litet som att planera en blomma i trädgården eller på balkongen andas man in dessa bakterier som gör att vi får färre depressionssymtom. 
  3. Man blir smartare av att vara i skogen och naturen. Forskning visar att efter att ha spenderat 3 dagar i naturen löser man kreativa uppgifter upp till 50% bättre. 
  4. Av att vara ute i naturen får man ett bättre kroppsbild. Genom att vistas ofta ute i naturen kan man stärka sin självbild och få en mer positiv kroppsuppfattning. 

Tips och tricks 

  • Stanna upp och uppskatta det lilla – när som helst, var som helst. 
  • Läs inte bara dåliga nyheter, blanda lite och läs några positiva. 
  • Fokusera på sådant som gör dig glad.
  • Ut och spring, ta dig tiden för en löprunda och boosta humöret när du är klar!
  • Gå en promenad i skogen, på en äng eller vid havet för att hjälpa din kropp och ditt sinne. 
  • VÅGA VARA GLAD och inspirera andra att göra det samma!

Jag tycker att det är en så stor lättnad att glädje och strävan efter välmående är en förmåga som jag faktiskt kan träna upp. En förmåga som gör mitt eget liv bättre, men som också sprider sig som ringar på vattnet när jag interagerar med andra. Är jag i nuet så kan jag se ringarna speglas tillbaka till mig på ett upplyftande sätt. Win-win helt enkelt, i en positiv spiral. På så sätt kan jag, genom att vara ett levande exempel, locka andra att minska stressen i vardagen. Jag kan uppmuntra människor i min närhet att hitta sätt att hantera depression och mental ohälsa … om de inte blir irriterade på att jag försöker vara glad så ofta jag kan. 

Skribent: Linn Winge 

Foto: Linn Winge och Google

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.