Coronapandemin har vänt upp och ner på många saker de senaste månaderna, och ett av de är jobben. En fråga som nog många undrar över är hur kommer det egentligen att se ut med jobb i sommar? Jag har pratat med Arbetsförmedlingen, samt några ungdomar, och här är vad som förväntas av sommaren 2020. 

– Det är tuffare än vanligt och vi räknar med att arbetslösheten kommer att öka i sommar och många ungdomar som har kunnat arbeta inom restaurang/hotell, turistnäringen och transport kommer att drabbas hårt, är det första som Mehretab från Arbetsförmedlingen uttrycker vid frågan om jobb i sommar. Mehretab förklarade att arbetslösheten har ökat hårt under de senaste månaderna, till följd av Corona, och att det förmodligen kommer tillta yttrerligare i sommar där ungdomarna tyvärr ej är ett undantag. Statistik för inskrivna arbetslösa i hela Sverige i april är 419 000 personer (8,1 %), 222 000 män (8.3 %), 196 000 kvinnor (7,9 %) och 57 000 unga (10,8 %). 

Men finns det fortfarande en chans att hitta ett sommarjobb i nuläget? 

– Ja, det kan finnas inom vården och lantbruk t.ex. Mitt råd är att man inte ska vara allt för kräsen. All arbetslivserfarenhet är berikande och att försörja sig på egen hand är ovärderligt.

Mehretab tror dock att mycket beror på utvecklingen med Corona då läget på arbetsmarkande är just nu svårbedömd där många brancher varslar på grund av effekterna orsakade av coronaviruset. Därför är det viktigt, enligt Mehretab, att bredda arbetssökandet och vara öppen för de möjligheterna som finns just nu.

Vad är bra att tänka på inför sommaren 2020?

– Under sommaren ökar alltid efterfrågan av tillfällig arbetskraft och det är viktigt att även söka de jobben för att ha en större chans till att bli anställd.

Arbetsförmedlingen tror på tuffare tider, men hur ligger det egentligen till inför sommaren hos de unga just nu? Har de hittat något jobb eller vad är planen för nästa steg? Efter att ha ställt frågan till några personer visades att ungefär hälften hade än inte hittat något sommarjobb, men planerade för det, och den andra halvan hade antingen ett som höll på i endast 3 veckor eller skulle hjälpa föräldrarna/släktingarna i sommar för att tjäna in lite extra pengar. Det uttrycktes mycket åsikter om att det är svårt just nu att få en anställning då många arbetsgivare inte riktigt svarar, det finns ett begränsat antal jobb än tidigare och det är många som söker samtidigt. Kort sagt är konkurensen större idag än tidigare och inte alla unga har lätt att hitta ett jobb. 

Dock vad är bra att göra nu om man fortfarande vill ha ett sommarjobb?

  • Hör av dig till så många du kan! Både arbetsgivare men också föräldrar, vänner och släktingar som kan hjälpa till med jobbsökandet.
  • Kolla på olika plattformar som t.ex Arbetsförmedlingen, Rekryteringsbyrån eller olika annonser.
  • Ta till dig Mehretabs ord om att inte vara alltför kräsen i dessa tider och ansök till alla möjliga jobb för en större chans. Alla jobb ger dig en bra arbets- livserfarenhet. Lycka till!

Skribent: Wiktoria Gruca.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.