Sista terminen av läsåret 19/20 lider mot sitt slut. Ettor och tvåor har minst ytterligare två terminer kvar på underbara Täby Enskilda, men för treorna är 12 års skoltid snart historia. Denna vårtermin har varit intressant, minst sagt. På grund av Coronaviruset valde Sveriges gymnasieskolor att fortsätta undervisningen på distans för att minska spridningen av viruset. För vissa har detta kanske varit drömmen, medan andra har tyckt att det varit pest och pina. De som tyvärr påverkats mest av dessa annorlunda omständigheter är treorna. Att gå miste om den sista (och enligt många) den roligaste terminen av hela sin skolgång och inte kunna träffa sina kompisar varje dag i skolan innan man skiljs åt är tråkigt – men nödvändigt. Vad händer sista tiden i skolan och hur blir det med allt? Fortsätt läsa så får du se. 

Att studera på distans är en företeelse som kräver mycket självdisciplin och fokus från eleverna. När man sitter hemma och pluggar kan det vara svårt att gå in i mindsetet att få mycket gjort när man är på den plats där man oftast tar det lugnt och är ledig. Men när jag frågade runt verkar det som att många tycker att det var svårast i början och ju längre tid som gick lyckades de hitta på sätt att hålla sig fokuserade och motiverade. Personligen tycker jag att det varit väldigt lärorikt att plugga på distans. Jag har hunnit med mycket mer varje dag än jag oftast gör, vilket är härligt. 

Det är en gammal tradition att alla studenter på Valborg sätter på sig sina mössor och firar. Täby Enskilda brukar ofta fira denna tradition men i år blev firandet inte som det brukar. Den 30 april samlades alla årskurs tre-klasser i varsitt google meet med studentmössan i högsta hugg. Sedan kopplades alla in i en live på YouTube där rektor samt biträdande rektor/SYV Janne och Per höll tal och sjöng studentsången. När det äntligen vad dags att sätta på sig mössorna syntes alla klasser i livestreamen och det blev ett hav av vita prickar när mössorna åkte på. Jag personligen är väldigt tacksam att skolan fixade en så fin och minnesvärd mösspåtagning trots omständigheterna, eftersom det finns många skolor runt om i landet som inte lyckades komma på en lösning. Så tusen tack för den fina mösspåtagningen!!! Skulle man vilja kolla på ceremonin igen, eller för första gången, finns en länk till YouTube-videon HÄR!  Många klasser träffades också utomhus för att fira tillsammans. Helt enkelt gjordes det allra bästa av situationen. 

Den 3 juni anländer den dagen som alla elever längtar efter… studenten. I år blir det ett lite annorlunda arrangemang dock. Efter mycket om och men – och efter mycket funderande – får Täby Enskildas treor en student trots allt, men lite annorlunda. Alla avgångsklasser får en i taget ha Roll Call med sin mentor och sedan springa ut till en eller max två anhöriga. Tyvärr blir det inget flakåk så man får själv bestämma hur man tar sig från skolan en sista gång. Julia Danielsson går i N17C och hon precis som alla andra har behövt hitta på hur hon ska fira själv. “Jag ska pynta upp bilen och köra hem själv med hög musik och sedan ska jag ha en liten mottagning hemma på tomten med närmaste släkten” berättar Julia. Alla jag frågade skulle ha en liten mottagning utomhus för den närmsta släkten för att fira skolans slut – även jag. Ettornas och tvåornas avslutning är inte heller som vanligt. Till skillnad från tidigare år samlas varje klass var för sig med sin mentor för att ha ett sista roll call och skåptömning. 

Ännu ett år har gått och återigen är sommarlovet nära. Att den sista terminen har varit udda är det ingen tvekan om… men jag tror att denna svåra situation har fått alla att tänka annorlunda. Tråkigast har det varit för alla treor som inte fått spendera sin sista skoltid i skolan med sina kompisar. Men nya tider väntar och det kan bara blir bättre. Ta hand om varandra och håll er friska! 

Skribent och fotograf: Linn Winge

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.