Därför ska du rösta

Den andra söndagen i september var fjärde år är det val i Sverige. För en dag omvandlas skolmatsaler och bibliotek över hela landet till vallokaler. Där har alla myndiga medborgare i Sverige en demokratisk möjlighet, rättighet och skyldighet att få rösta i de tre valen.

Personligen har jag alltid tyckt att politik har varit väldigt intressant, något som jag har satt mig in i och bildat åsikter inom långt innan jag själv fick någon som helst möjlighet att rösta. Valet 2018 är har jag sett fram mot länge. Att få vara med att rösta och därmed påverka, på riktigt, om vilka som ska styra landet jag bor och lever i är viktigt. Det är vitalt för det demokratiska samhälle vi lever i att ta vara på rättigheten att rösta, så att styrelseskicket stämmer så bra överens med så stor del av allmänheten som möjligt. Det enda sättet det kan uppnås är om alla röstar, så att hela folket representeras.

Sorgligt nog i dagens Sverige går det att se tydliga mönster i vilka grupper som röstar mest respektive minst. Indirekt leder det även till att de grupper som röstar mer- äldre, högutbildade, svenskfödda styr landet mer än de som inte passar in i dessa grupper. För att det folkvalda styret i ett demokratiskt land ska representera just folkets vilja krävs det att folket, i helhet, röstar.

Efter valet i USA 2016 då allas vår Donald Trump svors in till president rådde det stora protester runt om i landet. Folk var missnöjda, och många ville inte erkänna honom som president i landet. I USA låg valdeltagandet på skrämmande låga 58%. Nästan varannan amerikansk röst hördes inte i valet, och enbart en fjärdedel av USA:s befolkning lade faktiskt en valsedel adresserad Trump i valurnan det året. I USA kontra Sverige finns det även flera hinder som försvårar möjligheten att rösta och stänger ute stora delar av befolkningen. Vilket gör att vi ligger på relativt höga 85% i valdeltagandet. Men den siffran kan bli högre, och än fler viljor kan representeras i politiken och få göra sina röster hörda och påverka.

Oavsett vilken fråga som ligger närmast ditt hjärta inför valet, så har vi alla något vi vill förändra. Oavsett om det är klimat, jämställdhet eller rättsväsende så har du nu en skyldighet att läsa på och rösta på det parti som du tycker representerar dina åsikter bäst. I ett val är allas röster exakt lika mycket värda. Det är ett av de fåtal tillfällen där det inte spelar någon som helst roll vem du är eller var du kommer ifrån eller ens vad du tänker rösta på. När din valsedeln väl landar i valurnan räknas den likadant som alla andras. Så, ta reda på vilket bibliotek eller vilken skola närmast dig som omvandlas till vallokal på söndag. Och gå dit.

Skribent: Nike Drakenberg

Foto: Pixabay.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *