Foto av: Ottilia Thoresson
TEG Tigers lagkapten Melker Bruno i E21a

Vem var det egentligen som drev TEG Tigers till en jämna matchen mot ÅVA den där fina septemberkvällen? Tegazine har fått förmånen att exklusivt intervjua TEG Tigers lagkapten Melker Bruno och får svar på frågor om målet med laget och hans viktigaste lärdomar som lagkapten. 

Kan du berätta lite om dig själv och hur du blev intresserad av fotboll?

Jag heter Melker Bruno, går i E21A,  är 18 år gammal och har spelat fotboll sedan jag var tre år gammal. Jag blev väldigt intresserad av fotboll genom min pappa. Fotboll har även alltid varit en stor del av kulturen där jag växte upp i Belgien, där fotboll nämligen är väldigt stort. Kompisar har även varit en del.

Hur länge har du spelat fotboll och hur länge har du varit lagkapten?

Jag har spelat fotboll i 15 år, och varit lagkapten från och till i mitt eget lag, och i TEG Tigers sedan början på läsåret.

Vilka prestationer är du mest stolt över när det gäller laget?

ÅVA matchen! Vi hade många som var väldigt duktiga måste jag säga! Love Mårtensson var sjukt bra. Men egentligen var alla 07:or som var med presterade över förväntan. Oscar Snejde var också helt otrolig!

Hur har laget utvecklats sedan du blev lagkapten?

Jag tycker att det är bra att vi har fått in fler yngre spelare. När jag gick i ettan var det bara 03:or i laget. Det var alltså bara 3:or som spelade. Så det är en positiv utveckling tycker jag!

Hur känner du att ditt ledarskap påverkar laget?

Jag trivs absolut i min roll i att leda laget. Men sedan vet jag inte om jag har gjort det jättebra. Jag var inte riktigt beredd på ansvaret. Jag ska inte skylla ifrån mig, jag bär rätt så mycket ansvar för att inte fler matcher har blivit av. Sedan har vi också haft lite otur i min mening. De bästa matcherna enligt mig är dem mot Marina Läroverket, men de har inte ens ställt upp med ett lag i år. Men jag tror att jag hade kunnat pusha mer på det, och tänker att jag ska göra det i framtiden! Men jag är inte helt van att leda ett lag heller. 

Vilka utmaningar och ansvar kommer med rollen som lagkapten?

Det är väl egentligen bara att ta tag i saker och få det gjort. Jag spelar fotboll själv på fritiden, och det är rätt enkelt. Det finns en serie som fotbollförbundet anordnar och säger: Nu har ni match den här dagen. Men nu måste jag fixa allt själv. Kåren hjälper till mycket med att fixa planer, men det är ändå mycket saker som ska göras. 

Finns det några speciella matcher eller ögonblick som du kommer ihåg särskilt väl?

Jag måste säga att Åva matchen har varit den roligaste för mig.  Det var bra matcher förra året också. Vi vann bland annat mot Marina Läroverket med 13-1. Men ÅVA-matchen har varit den bästa i min karriär. Det var kul att få vara kapten för skollaget, sedan var det också jätteroligt att alla var så duktiga som de var.

Foto av: Felicia Shukun Wu
TEG Tigers familjen

Hur förbereder du dig själv och laget inför matcher?

Jag tänker att vi ska skaffa lite mer traditioner under min styrning. Dock har det hittills bara spelats en match.  Tidigare har det mestadels varit att vi ses en timme innan matchen där vi värmer upp och spelar lite boll. Men jag tänker att vi ska arrangera lite mer “laggrejer” för att främja lagsammanhållningen. 

Vad gör du för att hålla moralen hög, särskilt under svåra perioder?Till exempel matchen mot ÅVA?

Mot ÅVA var det tråkigt att förlora. Jag ska inte säga att det var BS, men tyckte inte att det var helt förtjänat. De hade trots allt en 22-åring på kanten som gjorde tre mål. Men jag tror de flesta bara tyckte att det var roligt att vi spelade, och det var bra support från publiken. Så det var jättekul ändå! Egentligen tror inte jag att folk brydde sig särskilt mycket om resultatet, det var mest roligt att vi körde. 

Vilka mål har du personligen och för laget framöver?

Först och främst att vinna över ÅVA. Sedan vill jag få en så bra sammanhållning som möjligt, samtidigt som att vi kan spela så mycket som möjligt. I alla fall att försöka få in 4-5 matcher under nästa termin.

Finns det några specifika saker ni vill uppnå under den kommande säsongen?

En specifik sak jag skulle vilja är att lägga en bra grund för nästa år. Jag tycker inte att 04:orna och 03:orna lämnade en dålig grund. Men till exempel har vi ettan Boaz i ledarstaben. Kanske att vi får in lite yngre för att bygga en bra grund. Alltså att inte i augusti skriva till nästkommande kapten: Ja, du får coachjobbet, utan att man kanske istället säger: nästa år kommer du att bli coach och det här behöver du tänka på. För att få det så bra som möjligt!

Hur hanterar du balansen mellan skola och fotboll?

Jag vet inte riktigt. För mig har det aldrig riktigt varit ett problem att behöva balansera skolan och fotbollen. Jag tycker att jag har haft tid till båda. Sedan har jag även haft turen med att jag bor både jättenära skolan och fotbollsplanen vilket har sparat mig mycket tid. Sedan spelar jag inte heller riktigt på den nivån att det kräver massa tidsuppoffringar. Om jag skippar en träning gör det inte särskilt mycket. 

Foto av: Felicia Shukun Wu
Lagkapten Melker Bruno #2

Tror du att idrottsprestationer kan påverka akademiska framgångar och vice versa?

Jag tror absolut på det, att fokus till exempel kan förbättras! Jag vet dock inte om det gör så mycket om jag vinner en match eller inte. Men idrottande och träning generellt sett krävs för att man ska må bra.

Finns det några fotbollsspelare eller idrottsmän som inspirerar dig?

Jag tycker egentligen alla idrottsmän som har tagit någonstans från ingenstans. Kobey Bryant och Muhammed Ali har en insprirerande mentalitet. Men jag anser generellt att det är bra och coolt att uppnå något sådant som elitidrottsmän gör.

Har du några förebilder när det gäller ledarskap?

Jag har stött på många ledare genom åren. Men jag tror att de flesta som jag har påverkats av och ser upp till inte riktigt är relevanta till frågan. För det är till exempel chefer på jobb som jag har haft och så vidare. Dessutom är min fotbollstränare rätt så härlig. Jesper heter han. 

Vilka råd skulle du ge till yngre spelare som siktar på att bli lagkapten i framtiden?

Först och främst att vara med på det som vi gör och vara engagerade. Men sedan kommer jag välja den som är skön och sprider bra stämning, som även uppmuntrar till en bra sammanhållning utanför skolan. Det är det absolut viktigaste för mig. Att vi vinner är såklart roligt, men poängen är absolut att det ska vara roligt!

Vad är det viktigaste du har lärt dig som lagkapten som du skulle vilja dela med dig av?

Alla framgångar kommer med uppoffringar! Det är tid som krävs och mycket ansvar som tas. Vilket jag tycker är kul, men inte var helt förberedd på. Så det är väl den största lärdomen som jag har tagit med mig. Men också kanske att man får ta tag i saker på riktigt, vilket jag kanske inte har lyckats med så pass bra. Men hittills har jag gjort mitt bästa, och jag tror att det kommer att bli mycket bättre i år!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.