Trångt, stressigt och för många klasser som har lunchtid samtidigt. Det är några av de svar som vi har fått när vi har frågat elever på Täby enskilda gymnasium vad de tycker om bekvämligheten i skolans matsal. Täby enskilda har under en sina 24 år som gymnasieskola varit känd för sin utomordentliga kvalitet på skollunchen de bjudit på, och just därför är lunchtimmen den timmen som är mest efterlängtad av skolans elever. ”Det är alltid extra efterlängtat med lunch eftersom man vet att det alltid bjuds på nya goda maträtter”, säger Niki som går första året på naturprogrammet. Men många säger även att lunchen på TEG är så mycket mer än bara den goda maten. Den handlar om återhämtning efter en lång förmiddag, att sitta med sina vänner och helt enkelt bara prata och umgås för att ladda på med energi inför en kanske ännu längre eftermiddag. 

Men det är inte alltid som alla elever på skolan upplever matsalen som just avslappnande och energigivande som den verkar synas på bilden ovan. Av de elever som svarade på frågan ”upplevs lunchen som stressig/obekväm pga för få platser/för trångt?” så svarade 78% ja. Detta visade på att den allra största anledningen för brist på bekvämlighet är att det helt enkelt är för trångt i matsalen, vilket i sin tur har lett till en allmänt stressig miljö vissa dagar då det helt enkelt inte går att hitta platser. 

Att klassernas luncher överlappar med varandra på schemat är en faktor till problemet som de flesta av eleverna är överens om, men att ändra på schemat så att klasserna får olika lunchtider är lättare sagt än gjort. Därför måste lösningen på problemet hittas genom att utföra små ändringar på det vi redan har, då små ändringar kan göra stor skillnad. En önskning som kom från många elever var att byta ut stolarna mot andra modeller som tar mindre plats, även sagt stolar utan armstöd då armstöden nu upplevs som ”klumpiga”.  Många tyckte även att fler ljuddämpare skulle behövas då överbelastningen av elever många gånger leder till en hög ljudnivå. 

Andra alternativ som föreslogs var någon form av ommöblering i matsalen. Av de som fick välja mellan alternativen att ändra på schemat, möblera om matsalen eller bygga ut orangeriet så var det nästan 70% som valde att bygga ut orangeriet till uteplatserna. Detta är ett alternativ som skulle kosta en stor summa pengar, och därför är många även emot den. Men med tanke på att det är brist på platser så tycker många att det är värt det, då uteplatserna endast går att använda några månader om året, samma månader som många också väljer att inte äta på skolan med tanke på det fina vädret. 

Alla dessa alternativ har sina för- och nackdelar, och tills dess att vi hittar ett alternativ som löser problemet på ett enkelt sätt är det ytterst viktigt att vi alla på skolan hjälps åt för att göra lunchen så bekväm som möjligt för alla. 


Skribent: Anamaria Jabali

Foto: Cornelia Löthgren Daniel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.