Vid årsskiftet kommer priset på SL-kortet att höjas. Ett månadskort för en vuxen kommer att gå från 860 till 890 kr.Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) säger att ökningen är nödvändig för att SL ska klara av sin ekonomi.

Under 2016 beslöts att höjning skulle ske under två etapper. En under förra året och den sista inträffar vid kommande årsskifte.

Många har en negativ syn på höjning. Framförallt när det redan har varit många höjningar samt förseningar.

“Det är hemskt. Kontraproduktivt, hur ska folk kunna åka mer kollektiv om det blir dyrare,” uppger Nike Drakenberg som åker med SL dagligen.  

Talesättet, “det var bättre förr” passar bra in när det handlar om priserna för SL-kortet.

  • 1971, fick sveriges sina första månadskort att åka med i hela länet. Den kostade 50 kr. Motsvarande värde för detta idag, skulle vara 371 kr. Mycket billigare än månadskortet vi köper idag.
  • 1973 kom de första stämpelkorten. Dessa användes ända till några år tillbaka. Kanske några av er komma ihåg dessa?
  • 1980 höjdes månadskortet till 80 kr då spärrarna vid perrongerna  infördes.
  • 1997 var priset för ett månadskort 400 kronor, vilket motsvarar ungefär 487 kronor enligt dagens penningvärde. Månadskortet hade alltså höjts med 100 kronor vartannat till vart tredje år.
  • 2011 höjdes priset från 690 till 790 kronor i månaden.
  • 2018 Priset ligger nu på 860 kr.
  • 2019 Priset höjs till 890 kr.

Däremot, har tillgängligheten för kollektivtrafiken ökat och istället för olika zoner, kan vi nu åka överallt i Stockholm. Det kostar 31 kronor för en vuxen att betala för en resa med reskassan och  21 kronor för en pensionär, student eller ungdom. Vissa har dock kommit med invändningar att det kostar lika mycket för en kort resa, som för en lång resa.

Skribent: Sandra Doverland 

Bild: Google 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.