Efter tre och en halv timmars flygtur kom vi till staden som befinner sig på två kontinenter och kallas Nya Rom. Vi hade kommit till Istanbuls flygplats.

Två bilar från hotellet kom till flygplatsen för att hämta oss. Det blev en tävling med hög musik, glädjetjut och besvikna miner när bilarna om varannat körde om varandra. Halva klassen som satt i första bilen kom fram till hotellet utan minsta problem, förutom den vilda åkturen på de trånga gatorna. Den andra bilen var tvungen att ta en annan väg till hotellet och körde vilse. Men det är inget vi hängde läpp  för, för om inte det hade hänt hade vi aldrig fått se Allans turkiska dubbelgångare. Vissa i bilen trodde även att Allan hade följt efter oss till Turkiet. Efter en timme kom även den andra bilen fram till hotellet och det blev dags att utforska Istanbul.

Några lugna dagar blev det inte i Istanbul. Vi gick hårt inför vår uppgift att få uppleva så mycket som möjligt under dessa få dagar. Redan första kvällen fick vi en kort guidad tur i närområdet av vårt hotell där både Hagia Sofia och Blå moskén låg.

Första dagen

Vi gick vi in i Blå moskén med höga förväntningar och slöjor på. Vi blev inte besvikna då vår guide Gokalp berättade om allt vi fick se och svarade gladligen på alla våra frågor. Efter besöket i den fina moskén gick vi vidare till Hagia Sofia och fick en lika bra guidad tur i museet som både har varit en kyrka och en moské. Sen tog Gokalp med oss till Basilica Cistern, som är en underjordisk vattencistern från 532 e.Kr. Där fick vi se två avbildningar av Medusa i sten, som turkarna hade använt som byggnadsmatrial och detta gällde även alla pelare som höll taket uppe, allt var bara återvunnet matrial från olika erövingar.

Senare samma dag tog Gokalp med oss på en båttur på Bosporen, som är vattnet som skiljer de två kontinenterna åt. På båten fick alla som ville smaka på turkiskt kaffe och tè. Hela båturen var magisk och man fick känslan av att staden aldrig skulle ta slut. Att se moské efter moské dyka upp och se en annan turistbåt full med turister dansa till Gangnam style var något vi sent kommer glömma.

Basaren

Andra dagen i Istanbul besökte vi bland annat The Grand Basar, även känd som Basaren av västerlänningar. Där kunde man köpa allt i äkta fejk. Förutom shoppingen som hela klassen ägnade sig åt i den labyrint liknande marknaden blev några av klassens blonda tjejer fotograferade med både förtsäljare och privatpersoner.

Sista dagen

Besökte vi ett harem, som är ett “njutningens hus” för sultanen. Haremet låg självklart som en egen byggnad i det stora Topkapipalatset. Palatset var inte längre i bruk och hade gjorts om till museum där man kunde få se vackra trädgårdar, sultanens smycken och kläder. Även här blev vi fotograferade och även filmade, men denna gång av skolklasser som var där på studiebesök. I sann njutningsanda gick några i klassen på hamam som är ett turkiskt bad, där man blir masserad med skum och vatten. Att något så konstigt aldrig har känts så naturligt förut – är något som alla som besökte hamamet kan hålla med om.

Roligaste incidenten: Ludvig la sig på gräset utan att titta sig för och fick bajs på sin skjorta.
Fotad av flest främlingar: Sofia
Stökigaste rum: Rum 201 (ni vet vilka ni är)

Skribent: Sofia Hallberg
Foto: Gokalp, S2C utanför Hagia Sofia

Ett svar på ”TEG Reser: S2C i Istanbul”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.