På söndag den 11 november, är det dags för alla våra pappor att blir firade! Din pappa, ett minne av ens pappa eller någon som du ser som en fadersgestalt, ska få extra mycket uppmärksamhet på söndag. Kanske vill du ge frukost på sängen, eller varför inte köpa en vacker slips för att hedra din pappa. Något litet kan betyda mycket, vare sig det är en kram eller en god middag.

Farsdag kommer ursprungligen från USA och 1931 tog Sverige tag i deras temadag. Morsdag fanns redan och fortfarande är synen på kärnfamiljen viktigt, vilket är ett skäl till varför vi uppmärksammar våra pappor och mammor lite extra två dagar om året.

Att vara en pappa har sina för och nackdelar. Någon som vet detta är min pappa, som säger att uppfostra två tvillingdöttrar, har både varit underbart, men ibland tufft. Han anser att det svåra inte har varit någonting negativt, utan har mer blivit en utmaning. Vidare påpekar han med glimten i ögat, att farsdag är en bra dag, då han får välja sin favoritmat till middag. Däremot, tycker han att morsdag är viktigare att uppmärksamma, men att en ändå ska kunna hylla sin familj som helhet.

Men farsdag är inte den enda dag då vi ska uppmärksamma någon, utan den 19 november infaller den internationella mansdagen som infördes 1999. Den internationella mansdagen är till för att fokusera på pojkars och mäns hälsa, men även deras bidrag till samhället samt lyfta manliga förebilder. Sedan den infördes, har det blivit många diskussioner ifall denna dag ens ska existera och sedan Metoo-debatten, har frågan lyfts på nytt.

Jag avslutar med att fråga min pappa ifall han tycker att denna dag ska finnas. Han säger att han inte tycker någonting särskilt om den, men påpekar ändå att alla borde hyllas hela tiden för sina insatser som människor.

Skribent: Sandra Doverland

Bild: Google 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.