Så du vill engagera dig politiskt men är under 18? Valet är kanske den enda möjligheten till att göra skillnad som du känner till. Men det finns faktiskt en hel del du kan göra, här är fem förslag.

Gå med i partiernas ungdomsförbund.

Många av partierna har ungdomsförbund som arbetar utifrån samma tanke och ideologi. Som medlem kan man gå på kurser och roliga aktiviteter för att lära sig mer, ge utlopp för sin politiska vilja och påverka tillsammans. Det är väldigt enkelt att bli medlem och är alltid gratis.

Håll koll på debatterna.

Genom att vara uppdaterad i vad de olika partierna vill förbereder du dig bra inför senare val. Det kan även bygga en stark koppling och samhörighet till ett parti. Debatterna pågår från Augusti till September på olika plattformar. Detta för att uppdatera väljarna om vad de olika partierna står för och hur de ser på olika frågor.

Gå med i miljöorganisationer.

När man går med i en miljöorganisation jobbar man för en säker framtid. Det finns ofantligt många organisationer att gå med i som fokuserar på olika saker inom miljö och framtid. Denna sommar har vi fått känna effekten av global uppvärmning och vad som kan hända om vi inte tar ansvar. Att jobba i grupp för ett större syfte i en miljöorganisation kan också ge en motivation till att göra skillnad i nästa val.

Delta i demonstrationer.

Att delta i demonstrationer kan vara ett av de tydligaste förslagen på listan. När du går med i en demonstration med likasinnade människor för att uttrycka en gemensam opinion, stärks känslan av att göra skillnad. Det finns officiella demonstrationer som ofta sker på bestämt datum en gång om året. Där har vi till exempel arbetarrörelsens demonstration första Maj. Eftersom demonstrationer i största grad utgör yttrandefrihet så är det även tillåtet att gå ihop i en mindre grupp för att demonstrera.

Diskutera med vänner och familj.

Sist men inte minst kan du i din vardag diskutera med nära och kära. Detta kan öppna upp nya infallsvinklar och lära en mycket. Det är viktigt att komma ihåg att man får tycka och tänka som man vill och försöka se på saken ur andras synsätt.

Skribent: Liv Wiklund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.