Varför vill vi förändra vårt utseende? Vi påverkas från alla olika håll när det kommer till varför och hur vi vill förändra våra kroppar. Men skulle det inte vara skönt att en gångs skull bara låta kroppen vara tillräcklig som den är?

Det var nyligen som min vän berättade att hon var intresserad av att göra en fransförlängning eftersom hon någorlunda irriterat uttryckte att hennes fransar var för korta och för raka. Jag blev först lite förvånad, då jag inte hade hört något sådant från henne tidigare. Att göra fransförlängning har inte kommit mig på tanken personligen men jag har märkt av hur det ökat i popularitet kring mig, vilket fick mig att undra just var hennes vilja kom ifrån?

Varifrån kommer egentligen behovet av att förändra vårt utseende? Bara tänk på alla modifieringar och förändringar vi låter våra kroppar genomgå. Vare sig det handlar om fransförlängning eller att exempelvis täcka mörka ringar under ögonen med concealer är det något med kroppen vi förändrar. Självklart påverkas vi av andra omkring oss. Vad som blir populärt bland vännerna, på skolan eller i hela landet kan vara grunden till att vi vill förändra vårt utseende. Men det är inte bara de människor omkring oss som vi exponeras för. Medias roll i vilka bilder som porträtteras av exempelvis unga tjejer är betydande för hur vi uppfattar och “lär” oss att unga tjejer ska vara. Offentliga personer och influencers som bygger hela sitt varumärke på att marknadsföra sig själva och sitt utseende är för många förebilder som tillsammans med företag berättar för oss vad som är den viktigaste och senaste trenden eller den bästa mascaran. Och inte minst är det företagen, vars hela affärsidé grundar sig i att skapa behov av att vi ska vilja förändra våra kroppar genom att köpa deras produkter.

Och när behovet väl har frammanats, tänk då på all tid vi spenderar på att förändra vårt utseende. Jag minns själv alla de morgnar jag i stressen valt att skippa frukosten för att hinna fixa ögonbrynen eller spenderat en halvtimme extra i duschen för att få lena ben. Tid som hade kunnat spenderas på en näringsrik frukost som hade kunnat få mig att orka koncentrera mig under skoldagen. Men utseendet tar inte bara tid, utan också pengar. Hur stor är egentligen kostnaden vi lägger på utseendet? Personligen är kläder en av mina största utgifter. Är det verkligen nödvändigt? Självklart förstår jag att det inte är det, men det är ändå svårt att bryta en vana. Inte minst är det svårt att inte påverkas av de företag som tjänar pengar på att just förmedla hur pass viktigt det är att vi ska ändra hur vi ser ut. Dessa industrier som helt och hållet går runt på vår upplevda osäkerhet kring våra kroppar.

Att konstant påverkas av dessa intryck har gjort mig trött, och jag tror att många kanske känner likadant. Jag har därför försökt introducera ett nytt tankesätt. Helt enkelt att min kropp inte behöver modifieras eller förändras, och är tillräcklig som den är. Försök att se på kroppen utifrån dess riktiga syfte. Man ska inte behöva lägga ett estetiskt värde i olika kroppsdelar eftersom deras syfte inte är att se fina ut. Syftet med dina kroppsdelar är att kroppen ska kunna fungera. Det är mycket svårare att vara missnöjd med sin hy om man tänker att det är jättebra på att skydda kroppen mot det som finns utanför. Det är mycket svårare att vara missnöjd med sina ögonfransar om man tänker att de är jättebra från att hindra smuts från att komma in i ögonen. Och det är mycket svårare att vara missnöjd med sina näsa om man tänker att den är jättebra på att andas och lukta.

Självklart är det väldigt svårt att sluta bry sig om hur man ser ut i vårt samhälle och jag tycker inte att någon ska dömas för vad hen vill göra med sin kropp. Och först och främst är det kanske inte vi som individer som är ansvariga för hur mycket vi påverkas. Det är tydligt att den största påverkan vi utsätts för kommer från olika slags makthavare, vare sig gäller media, kändisar eller företag. Trots detta är det viktigt att vara medveten om vilken påverkan man själv har och hur ens relation till att förändra utseendet inte bara går ut över en själv.

Jag har inget emot att min vän väljer att göra fransförlängning, eftersom det är hennes kropp. Men det kanske är nyttigt för oss att ställa frågan var viljan kommer ifrån. Det kanske är skönt för oss att för en gångs skull få inse att utseendet och kroppen är tillräcklig som den är.

 

Skribent: Ellen Vestlund

Bild: CC

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.