Idag rör sig ungdomar allt mindre. Mellan skola, jobb och umgänge ska även träning få plats på schemat och för många blir detta en utmaning. Det är inte lätt att kombinera alla de saker som ska hinnas med och ofta blir träning en av de saker som glöms bort hos unga. Kanske känner du igen dig, när schemat är alldeles för fullt och ett träningspass inte alls är det som lockar? Men även om det kanske handlar om att man inte hinner med är det en annan orsak som idag blivit ett stort problem och det är telefoner och datorer som tar allt mer tid och fokus från det som faktiskt ska göras.

Centrum för idrottsforskning har gjort en rapport kring hur mycket ungdomar rör på sig för lite och att stillasittandet blir allt vanligare. Det blir allt vanligare att ungdomar sitter flera timmar framför skärmen istället för att röra på sig vilket visar på att det inte alltid handlar om brist på tid utan snarare alternativa aktiviteter. Rapporten visar dock på stora skillnader mellan olika grupper, killar rör på sig mer än tjejer och yngre rör sig mer än äldre. Undersökningar som gjorts visar på att för att ungdomar ska vara hälsosamma borde de röra sig 60 minuter om dagen i en pulshöjande aktivitet. Detta är det endast 44% av killarna som uppnår och 22% av tjejerna, en skrämmande siffra.

Många är medvetna om att rörelse förbättrar både koncentrationsförmåga och förebygger stress men trots detta rör sig unga mindre än tidigare. Det finns många studier som visar på att rörelse och träning har positiva effekter på kroppen och att det är viktigt att träna minst 30 minuter varje dag där man når arbetspuls och kroppen får anstränga sig. Exempel på några av de positiva effekter som finns är bättre sömnvanor, bättre välmående både psykiskt och fysiskt samt att du stärker ditt immunförsvar. Men hur kommer det sig då att ungdomar rör på sig mindre idag än för några år sedan, trots att man är medveten om varför det är viktigt för kroppen?

– Ja, jag tror ungdomar rör på sig mindre idag och det handlar nog om att datorer och telefoner används mycket idag. Säger Marianne Eklund som är skolsköterska på Täby enskilda i en intervju med Tegazine. Vidare säger också Marianne att En lösning för att ungdomar ska röra på sig mer är att utöka timmarna för ämnet idrott och hälsa. Marianne menar att det är viktigt för att alla ska ha samma möjlighet att röra på sig då träning på fritiden är något som kan kosta mycket pengar och som alla därför kanske inte har råd med.

Det finns många intressanta lösningar på hur detta skulle kunna förbättras, till exempel Mariannes förslag om fler timmar aktiv idrott i skolan. Detta skulle göra att det inte längre är ungdomarna själva som bestämmer om de vill träna eller inte utan istället blir det en del av utbildningen. Marianne tror det viktigaste för att ungdomar ska röra på sig mer är att öka medvetenheten kring varför träning är så viktigt. Medvetenheten skiljer väldigt mycket på olika skolor och Täby Enskilda är en skola där många tränar mycket och vet varför det är viktigt. Detta innebär att skolan har en väldigt viktig roll när det kommer till att informera unga om varför det är viktigt att röra på sig.

Att vi människor behöver röra på sig blir allt viktigare då vi idag sitter mer och mer stilla under dagarna. Men för att detta ska ske måste vi också öka medvetenheten inom ämnet och visa människor att det är något som är viktigt. För att sammanfatta detta behöver vi alltså röra på oss mer för att må bra.

 

Foto: Patrik Nygren

Skribent: Elin Karlsson

Källa: Idrottsforskning.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.