Individuella val? Högskola? Arbete? Gymnasium? Ut och resa? Snart är det dags att göra ditt val!

Individuella valen:

På vårterminen infaller de jobbiga eller nervpirrande valen om hur du vill fortsätta dina studier.  På TEG kommer tvåorna att få välja individuella val till nästa termin. Några av dessa indval som ni kan välja är bland annat Textkommunikation. Denna kurs kommer att ersätta journalistiken för de som läser media. Det vill säga, ifall ni vill ha Tegazine levande och gillar att uttrycka er i skrift och bild, då är denna kurs för dig! På Textkommunikation kommer du att få vara en del av skoltidningen Tegazine och utveckla din förmåga inom skrift, research, kommunikation, bilder med flera.

Dessutom kan du även välja musik som ditt individuella val. Kursen Musik är som Textkommunikation, ny för TEG. Ifall du är intresserad av musik, instrument och att sjunga är denna kurs någonting för dig. I kursen musik kommer du att med andra, få lära dig grunderna för bland annat elbas, gitarr och sång. Dessutom kommer du att få uppleva musiken inom olika kulturer och tider. Detta kommer sedan att resultera i olika konsertformer. Denna kurs kan verkligen hjälpa dig att få fram din inre rockstjärna!

Förutom detta finns det även andra nya individuella val, såsom astronomi och historia 2 som är ny som individuella val. Ifall du vill ha mer information kan du alltid gå till Per Hagdahl som är biträdande rektor och ansvarig för studie- och yrkesvägledning, eller din handledare.

VIKTIGT: Snart är det dags att välja ditt individuella val, så tänk noga och kom ihåg! Detta ska vara ett roligt och lärorikt sista år på TEG!

Högskolan/arbeta

Förutom individuella valen är det även dags för treorna att välja hur de vill göra efter studenten. Vissa kommer att välja högskolan efter studenten. Medan andra kommer att välja att antingen jobba eller göra någonting annat såsom att åka utomlands. Vad du än gör så är det ditt val och det finns alltid tid till att plugga senare i livet ifall du väljer att ta en paus från studierna ett tag. Under de närmsta veckorna kommer även Per Hagdahl att gå runt hos treorna och berätta om livet efter studenten. Se till att ställa alla viktiga frågor till honom.

Viktiga datum för högskola. Du hittar mer information på Antagning.se:

Sommarterminen 2019

  • 15 mars – Sista anmälningsdag

Höstterminen 2019

  • 15 april – Sista anmälningsdag

Välja gymnasium

Är du en niondeklassare eller bara intresserad av att välja TEG som ditt gymnasium? Isåfall kommer lite information om skolan nedan;

Täby Enskilda är en skola fylld av passion för lärandet. Dessutom ger alla program behörighet för högskolan. Programmen som du kan välja ifall du väljer TEG är;

  • Digitala samhället ger samma behörighet som SAM och EK. Detta program är unikt.
  • Ekonomiprogrammet (Ekonomi, Juridik)
  • Samhällsvetenskapsprogrammet (Samhällsvetenskap, Beteendevetskap)
  • Naturvetenskapsprogrammet (Naturvetenskap, Naturvetenskap och samhälle)
  • Teknikprogrammet (Teknikvetenskap)

Ifall du är intresserad kan du alltid gå in på  https://www.tabyenskilda.se/ för att läsa mer!

Nu är valet ditt! Se till att du väljer det just DU tycker är roligt och det du vill arbete med senare i livet. Det finns extremt många möjligheter och dessutom kan du alltid studera extra ifall du väljer en annan väg i framtiden.

Lycka till!

 

Skribent: Sandra Doverland

Bild: Google 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.