Mitt dröm-gymnasieprogram – eller ämne!

Alla ska vi gå gymnasiet. Kanske ska du börja till hösten? Sanningen är att alla vill gå ett gymnasieprogram som är roligt och givande. Möjligtvis också kunna väva in sina fritidsintressen eller sina framtidsdrömmar i sin utbildning. Lyxen att gå ett skojigt program finns för många, exempelvis för de som tycker om dans. Antingen väljer man att gå på Dansgymnasiet eller så väljer man det Estetiska programmet med inriktning dans. De som gillar motorcyklar eller kanske vill jobba som flygplanstekniker kan gå Fordons- och transportprogrammet och läsa kurser såsom ATV- och MC-teknik eller Flygplansteknik Men för oss som har lite andra intressen eller framtidsdrömmar då…? 

Drömmen skulle ju vara att få plocka ihop kurser lite här och var och skapa sitt eget gymnasieprogram – lite som man kan göra på universitetet! Jag personligen skulle välja massvis av annorlunda kurser som exempelvis motorcykellära, danskoreografering, arkeologi, manusskrivande till långfilmer och en grundkurs i Hur man blir en regissör – synd att ingen av dessa faktiskt finns på riktigt. Tänka vad fantastiskt det skulle vara att spendera ena dagen i dansstudion och dagen efter ute på en riktig utgrävning! Eller kanske halva terminen i skolan/orna och andra halva terminen utomlands på en utgrävning. Kanske i Egypten! Och sedan kanske ha alla gymnasiegemensamma ämnena invävda i de olika kurserna, till exempel ha Hur man blir en regissör helt på engelska och sedan slänga in historia, naturkunskap och religion i arkeologi kursen – easy peasy! 

Även om kurser inte kan kombineras hur fritt som helst så är det ändå stor skillnad idag jämfört med hur det var för ett par decennier sedan. Om man inte hittar kurser i sina drömämnen redan på gymnasiet så har man i alla fall något jätteroligt att se fram emot på högskolenivå … eller i någon annan studieform.

Skribent: Linn Winge

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *