Våren kommer snart

Efter de mörka vintermånader kommer äntligen våren. Många ser fram emot påsklovet och att det blir varmare. Men när börjar egentligen våren? När man tänker på våren beskriver många den som varm och att man inte behöver sina vinterkläder längre, samtidigt som att alla spenderar mer tid i friska luften. I naturen kan man observera att blommor börjar blomma, exempelvis tussilagos och snödroppar. Ytterligare kvittrar fåglarna, solen skiner och djuren vaknar upp ur sin dvala. Tyvärr uppstår några besvär för de som är allergisk mot pollen – framför allt björk och lövträd blommar under våren. 

Det är svårt att bestämma ett datum när våren börjar, dock finns det olika definitioner. Mars, april och maj är kända som “vårmånaderna” i samhället, den kalendariska definitionen utgår också från detta. I bondepraktika definieras inte våren som ett begrepp men månaderna mars och april anses vara vårmånader. Enligt den astronomiska definitionen ankommer våren dock vid vårdagjämningen, då är dagar och nätter lika långa. I år är det den 21 mars och våren håller i sig till midsommardagen, den 20 juni. 

Det finns ingen internationell meteorologisk definition, men i Sverige börjar våren enligt SMHI när dygnsmedeltemperaturen stigar och har varit mellan 0° och 10° sju dagar i följd. I så fall anlände våren det första av dessa dygn. Dessutom varierar vårens ankomst beroende på geografiska läget. I Sverige brukar våren anlända vid de tidpunkterna:

Kiruna 1 maj, Östersund 11 april, Stockholm 16 mars, Malmö 22 februari

Men en sak är säker: Det kommer inte dröja länge innan våren kommer!

Skribent: Lina Christen

Foto: Pixabay

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *