Har du någon gång känt att du inte kan kontrollera din prestationsförmåga i vardagen? Har det fått dig att känna dig stressad? Det här är vanligt problem som många lider av. På Villavi får du, med hjälp av yogans filosofi, inspiration till att stärka din livsenergi för att hitta balans och fokus i vardagen.

– Visar man någon hur de ska andas, kan de skifta hela känslan gentemot livet.

Det säger Bella Magnusson, skaparen av Villavi, som är utbildad yogalärare, spinning- och aerobicsinstruktör och personlig tränare. Hon har även gått utbildningar inom andning och kroppsmedvetenhet. Det är dessa utbildningar Bella har användning för i hennes verksamhet. Syftet är att att inspirera till mer livsenergi till alla människor och att jobba med yoga, hälsa och personlig utveckling genom den fysiska kroppen.

VillaviDen lilla vita lokalen ligger i Stocksund i norra Stockholm. Det är en grå och disig dag i februari när jag åker dit för attintervjua Bella Magnusson, men lokalens insida har en lugn atmosfär som utstrålar värme. Det är inte så stort, men det är luftigt och öppet. Några tygpallar står uppställda utanför yogasalen där man kan sitta och avnjuta en kopp té. Rökelsedoften, liksom hela lokalen, ger ett intryck av fridfullhet. Bella tittar fram leende från disken och går fram mot mig för att hälsa mig välkommen, vilket jag känner att jag är. Vi sätter oss mittemot varandra på två små sköna fotöljer.

Kan du redogöra lite för vad ni arbetar med och vad syftet är?

– Att komma hit för att må bra är prio ett. Man lär sig här för att ta hem kunskapen och hela tiden använda verktygen i sin vardag. Sedan kan man komma och hämta inspiration, men man äger verktygen på ett helt annat sätt – man äger sitt eget liv. Om yogastudion är stängd så kraschar inte livet. Det handlar alltså om att få kunskapen om hur man använder verktygen och sedan också kunna skifta de till hur man själv vill ha det. Yoga är egentligen bara rörelser – man kan ändra det efter sitt eget tycke.

Vad tycker du om att lokalen befinner sig mitt bland bostäder och trafik? Är det inte väldigt svårt att utföra yoga när man hör alla ljud utanför?

– Det fanns ett syfte när jag byggde huset precis där det är. Våra liv är som en rondell, vi ska kunna hålla ett lugn med allt som pågår runtomkring. Huset är byggt helt utfrån Feng Shuin och dubbelisolerade väggar vilket gör att det blir ett extra lugn i huset.

Att leva i dagens samhälle är, som många säkert upplevt, exremt utmanande och fullt av stress. Stress och obalans är någonting som påverkar människan både psykiskt och fysiskt om vi inte vet hur vi ska hantera den. För att göra det, måste man hitta gränsen mellan att vara passiv och att vara för ihärdig – man måste lära sig att prestera på en hög nivå utan att gå över gränsen.

Utöva yoga är det godaste du kan göra mot dig själv. Förutom att kroppen blir stark och smidig, minskar stressen medan självkontrollen ökar. De tekniker som utövas på Villa Vi kommer från österländska traditioner, men också en del västerländska.

Bella MagnussonBella jobbar inte bara med yoga, hon har även varit med och skapat ett koncept som kallas Mind to Body. Genom individuella sessioner och designade tekniker får du mer balans i livet, starkare självförtroende, självkänsla och viljan till att ta stegen i den riktning du önskar. Teknikerna bygger på att använda huvudets kapacitet för att nå kroppens kraft, vilket får dig att bli tydligare, starkare, få ökad livsenergi och du blir mer genuin mot dig själv och andra.

Mind to body kan också hjälpa fysiska symptom som smärta, stelhet och värk. När vi upplever dessa symptom är det ett tecken på att någonting inte är som det ska. I sessionerna används symptomen som en grund för att ta reda på var orsaken är, vilket oftast ligger kommunikationen mellan psyke och fysiken. När man blir medveten om vad och hur man gör för att skapa eller behålla smärtan i kroppen får man lära sig hur man bryter detta mönster, vilket kan ge resultatet att bli helt eller delvis fri från både kort- och långvarig smärta.

Du lär ut en del övningar också som du kallar “practisar”. Vad är det för någonting?

– Det är övningar man gör fysiskt – andningsövningar, uppmärksamhetsövningar och andra fysiska övningar för att känna kroppen. Detta för att bli mer kroppsmedveten, för att känna när någonting inte är okej i kroppen och när någonting är okej i kroppen.

yoga

Villa Vi är en hälsofrämjande verksamhet som rör fysisk- och psykisk hälsa. Detta är en viktig del av Sveriges folkhälsoarbete där målet är att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa. Det är trots allt individens egna val och vanor till yttre miljöer som påverkar folkhälsan, därför är det viktigt att det finns lika villkor för hela befolkningen att välja en god hälsa. Villa Vi är en utav många hälsofrämjande företag.

Bidrar Villa Vi till en bättre hälsa både psykiskt och fysiskt?

– Ja, jättemycket – speciellt med andningen. Visar man någon hur de ska andas, kan de skifta hela känslan gentemot livet. Det är den första delen. Sedan kan man gå vidare i det och jobba med uppmärksamheten kring sin själ. Sedan är det också fysiskt – att bli starkare i kroppen och lära känna sin kropp. Man lär sig att prestera på en hög nivå utan att gå över gränsen. Den gränsen får man lära sig att kontrollera här. Det är många som inte kan den här gränsen, därför kör de antingen på för hårt eller så blir de för passiva. Därför handlar det om att verkligen lära sig att om man är för passiv måste man komma igång, och om man är för på måste man hitta andra vägar. Vi tittar egentligen på helheten. Kanske har man inte det jobb man vill ha, eller så har man det men måste göra det på ett annat sätt.

Kan vem som helst skapa en hälsofrämjande verksamhet, eller behöver man de tidigare erfarenheterna som du har?

– Man behöver viljan att jobba med människor. Utbildningsmässigt behöver man en yogautbildning så man vet vad man håller på med. Anatomi kanske, men det är helt beroende på vad man vill ha för inriktning på sin yogastudio.

Bella driver själv en yogalärarutbildning. Den varar i ett år då man träffas på helgerna och jobbar med läxor däremellan. Det som skiljer Bellas utbildning från många andra, är att man tillslut blir en yogalärare utifrån den person man är, istället för att bara lära sig teknikerna rakt upp och ner. Detta är, enligt Bella, det bästa sättet för att nå så kvalitativ yoga som möjligt.

När man börjar komma till Villa Vi bör man börja komma ofta och sedan trappa ner besöken. Man äger då verktygen – man äger sitt eget liv. Man kan också skifta verktygen som man vill. Som Bella sa tidigare:

– Yoga är egentligen bara rörelser – man kan ändra det efter sitt eget tycke.

 

 

Skribent: Josefin Ekman
Foto: Josefin Ekman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.