Små saker som gör stor skillnad…

Klimatet är akut hotat. Vår framtid hänger på en skör tråd. Om vi inte agerar nu finns det ingen framtid att se fram emot… Detta är allt vi får höra. Det är lätt att drunkna i känslan av uppgivenhet och att distansera sig. Sällan hör vi något om de framsteg som görs eller om alla småsaker som bidrar i strävan att rädda vår kära jord. För att höja moralen en smula så har jag samlat ihop små saker som gör stor skillnad … och som dessutom bara sker ett stenkast bort.  

Här i Täby har ett pilotprojekt precis dragits igång. Tre olika mataffärer runt om i kommunen har valt bort plastpåsar vid fruktdiskarna och ersatt dem med papperspåsar. Tanken med detta är att få folk att använda mindre mängd plast och att få fler att sortera ut matavfallet, berättar Emelie Oldensjö, avfallsplanerare på Täby kommun, för tidningen Täby Direkt. Coop Arninge, Ica Rösjöhallen, Ica Täby Kyrkby är de mataffärer som är med i pilotprojektet och Christoffer Birking, butikschef på ICA i Kyrkbyn, berättar att de endast fått positiva kommentarer från kunder. De ser nu också över om de kan använda återanvänd plast i sina plastkassar, eftersom de vet att folk gärna använder dem för att kasta skräp. 

Inte bara detta, det finns även en massa ungdomar som kämpar för klimatets skull. Greta Thunberg har verkligen satt fart på klimatfrågan och nu sluter miljoner ungdomar runt om i världen upp bakom henne runt för att protestera. Exempel på ungdomsdrivna miljörörelser är Zero Hour, Future Coalition och Earth Uprising. Även här på skolan har vi två drivna och modiga individer som nyss varit och pratat med politiker om klimatfrågan. 

Täby Enskilda Gymnasium är en skola som månar mycket om vår fina jord och gör allt de kan för att hjälpa miljön. På skolan används till exempel solcellspaneler för att använda så miljövänlig el som möjligt. Vi har vegetarisk mat först vid lunchen för att så många som möjligt ska bli uppmuntrade att välja detta över “ickevegetariska” alternativ. Själv kan du till exempel också: 

  • Köpa kläder från second hand istället för att hela tiden köpa nytt.
  • Gå och cykla istället för att ta bilen, då får du motion på köpet!
  • Ta med en egen återanvändbar påse när du handlar istället för att hela tiden köpa nya plast- och papperskassar. 
  • Köpa ekologisk mat.

Så, det är på väg att bli bättre, det finns många som krigar för miljön och om vi alla anstränger oss lite extra och gör små saker kommer det göra stor skillnad…

Skribent: Linn Winge

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *