Vi människor kan delas in i två – de som älskar det lite kusliga och de som flyr det. Och oktober är precis den rätta tiden på året att få reda på vem som är vem. För när annars på året, om inte kring halloween, är det som det blir lite extra kusligt runt varje hörn? Men varför firar vi egentligen halloween?

 

Halloween, eller egentligen “all hallows eve”, kan spåras långt bak. Ända bak till den keltiska skördefesten Samhain, vilket var en av de fyra årshögtiderna på en av de brittiska öarna långt bak innan 400-talet. När skörden var skördad firades det under hösten och vintersäsongen fick sin start den 31 oktober. Natten ha sedan länge sett som en natt där andar och demoner är som mest närmast den jordliga livet och smyger fram.

Under 400-talet började Skottland och Irland kristnas och Samhain var en av de högtiderna som kyrkan försökte ta bort, men de lyckades inte helt och gjorde istället ett nytt försök år 998. Istället införde de “alla själars dag” den 2 november. En dag för alla levande att tänka på de döda och gå till kyrkan för att be en bön och tända ett ljus. Idag är det här allhelgonaafton och firas i år den 3 november.

 

När det blev en enorm hungersnöd och svält på Irland i mitten av 1800-talet emigrerade en stor del av befolkningen till USA och tog med sig sina folkliga traditioner. Bland dessa traditioner var Halloween. Flera emigrerade till USA, nederländare flyttade till Nya Nederländerna på östkusten och tyskar till Pennsylvania. Nederländare hade en stark tro på andar och levande döda och tyskarna hade med sig jultraditioner som på många sätt påminde om halloween. Skottarna som även de emigrerade firade inte allhelgonaafton men klädde ut sig under halloween och knackade dörr för gåvor.  

Mot slutet av 1800-talet påverkades många av rationalismen, främst överklassen. Nu var det inte längre någon tro på det övernaturliga och levande döda. Halloween hade svårt att överleva de kommande åren, men gjorde det trots allt. Detta tack vare att högtiden moderniserades något. Istället för att fira det övernaturliga blev högtiden glädjen och ljusets fest.

Under 1920-talet började Halloween flyttas från hemmen och de privata områdena ut på gator och torg. Under den här tiden började även ungdomar ställa till med bus och bråk. Under 1939 krossades över tusen fönster i Queens, New York och 1940 försökte staten förbjuda firandet. De ansåg att kriget som då pågick var allvarligare och behövde mer fokus än Halloween. Det är först på 50-talet som Halloween blir en ordentlig högtid i USA.

 

Till Sverige kom inte halloween ordentligt förrän på 90-talet. Vi har spår av halloween under 50- och 60-talet men det var först 1997 som Svenska Köpmannaförbundet försökte införa halloween som en tradition för att öka handeln i landet.

Skribent: Mikaela Stenström
Bild(er): Google

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.